logo as
   [212] ΤΙΧΟΥΑΝΑ - ΠΟΥΕΜΠΛΑ 1-1  [211] ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΣΑΝ ΛΟΥΙΣ - ΤΟΛΟΥΚΑ 1-3  
 
 
 
 
 
 
 

Φάιναλ φορ χωρίς φαβορί….
 17/5/2019

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
Η Εφές επιτέλους δικαιώνεται και τα κατάφερε! Μια Εφές που ξεκίνησε και φέτος στα μεγάλα φαβορί για τα πλέι οφ και την οκτάδα και στα καλά αουτσάιντερ για το Φάιναλ Φορ. Και φτάνει για πρώτη φορά από την Σουπρολίγκα και την Θεσσαλονίκη στο μεγάλο της στόχο και το μεγάλο ραντεβού. Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο ξεκίναγε με όνειρα και στο τέλος ήταν στις μεγάλες αποτυχίες! Η ομάδα της Τουρκίας απέτυχε παντελώς τα τελευταία χρόνια και φέτος έχει δώσει πάλι μεγάλα ποσά για να μπορέσει να έχει μια καλή επιτέλους πορεία .Πάντως αυτό που δεν έχει αλλάξει ποτέ είναι να χαρακτηρίζεται λούζερ αν και με τον Αταμάν δείχνει να ξεπερνά το χαρακτηρισμό. .Κάτι που δεν άλλαξε και πέρσι ακόμα και με την παρουσία από πέρσι του έμπειρου Βέλιμιρ Περάσοβιτς στον πάγκο.Ετσι έφυγε και ήρθε ο έμπειρος τούρκος Αταμάν που συνεχίζει και θα είναι ο απόλυτος άρχοντας της ομάδας.Πήρε τον Λάρκιν που γύρισε πάλι Ευρώπη,τον Μποντουά και τους Άντερσον -Πλάις και κράτησε τον κορμό της και έχει ένα πολύ καλό ρόστερ.Μπόρεσε και βρήκε χημεία και πάιζει άμυνα πολλές φορές. Μην ξεχνάμε ότι έκανε σπουδαίες νίκες και με ανατροπές και έπαιξε και καλό μπάσκετ καθώς ο Αταμάν τα έχει μια χαρά με τους αμερικανούς . Πάντως η Εφές δεν είναι μεγάλο όνομα,δεν έχει ποδοσφαιρικό τμήμα και κόσμο και είναι μια ομάδα που θα χαρεί την συμμετοχή της. Είναι δυνατό αουτσάιντερ ειδικά βρίσκοντας με απουσίες την μεγάλη της αντίπαλο Φενέρ ενώ ο έμπειρος Αταμάν μπορεί να είναι παλιομοδίτης στον πάγκο αλλά έχει κάνει πολλές ζημιές στον Ομπράντοβιτς!

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε και φέτος σαν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο αλλά δεν εκτιμάται ως απόλυτο φαβορί σε ένα ανοιχτό γενικά Φάιναλ Φορ. Καθώς η πανάκριβη ομάδα του Ιτούδη έχει τρωτά σημεία και φέτος που τα πλήρωσε για τα καλά και πρόπερσι στην Πόλη με τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό σε ένα παιχνίδι που ήταν φαβορί ,είχε διαφορές καλές και αυτοκτόνησε κλασικά στο τέλος σαν λούζερ. Αλλά και πέρσι απέναντι στην ισάξια πάντως Ρεάλ. Αλλωστε έχει δείξει ότι έχει θέμα όταν η μπάλα καίει και ας είναι η πιο ακριβή ομάδα φέτος. Μάλιστα έχει πίεση καθώς αν δεν σηκώσει το τρόπαιο ο Ιτούδης μάλλον θα φύγει αν και πέρσι τα ίδια λέγαμε και παρέμεινε. Η ΤΣΣΚΑ και φέτος προβληματίζει σε καίρια θέματα όπως η άμυνα.Η ΤΣΣΚΑ άλλαξε στιλ παιχνιδιού με τον έλληνα προπονητή και παίζει ένα πολύ όμορφο και ελκυστικό μπάσκετ στηριζόμενη στην επίθεση και έτσι έχει την κορυφαία στην Ευρώπη. Και έτσι πήρε και το τρόπαιο στο Βερολίνο και ξόρκισε το φάντασμα και τον χαρακτηρισμό λούζερ αρχικά αλλά πέρσι επανήλθε . Και φέτος έχοντας το κορυφαίο περιφερειακό δίδυμο Ροντρίγκεζ-Ντε Κολό που κάνει τα πάντα και κοστίζει 7εκ(!) ,είναι μια ομάδα υψηλής ποιότητας. Όμως το μπάσκετ που παίζει δεν της δίνει την δυνατότητα να πάιξει καλή άμυνα και έτσι στο κομμάτι αυτό προβληματίζει. Όπως και στο σέντερ και στην φροντ λάιν γενικά .Στο 4αρι μεγάλο πρόβλημα...Στο σέντερ ο Χάινς είναι πάντα ένας χρήσιμος ρολίστας,ο Χάντερ επίσης αλλά μεγαλώνει και η ομάδα πάλι δεν αισθάνεται ασφαλής και λείπει ένα βαρύ κορμί ειδικά με την σκληρή γραμμή ψηλών της Ρεάλ. Η ΤΣΣΚΑ στηρίζεται στην τρομερή περιφέρεια και τις συνεργασίες έχοντας βάθος ειδικά στην περιφέρεια.Και γι αυτό πολλές φορές καθαρίζουν τα χαμηλά της σχήματα. Συνεπώς δεν τρομάζει αλλά έχει ...πυρηνικήνητη περιφέρεια και επίθεση αλλά έχει αδυναμία στην άμυνα,στην φροντ λάιν και να δούμε αν σε βάθος πράγματι ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό λούζερ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Η Ρεάλ είναι ίσως και η καλύτερη ομάδα στην ευρωλίγκα και φέτος επίσης με πανάκριβο ρόστερ και θέλει το τρόπαιο στην πατρίδα της. Αλλά δεν πείθει πάντα βασικά λόγω των μεγάλων της διακυμάνσεων και έχοντας και ένα υψηλό μ.ο ηλικίας. Η βασίλισσα Ρεάλ πάντως κατάφερε πέρσι να πάρει τον τίτλο και φέτος θέλει να κρατήσει τα ηνία έχοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό όμως καθώς αποχώρησε για το ΝΒΑ ο νέος σούπερ σταρ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ,το παιδί θαύμα 18χρονος σλοβένος Ντόνσιτς που οδήγησε την πατρίδα του στην κορυφή της Ευρώπης.Εδώ και χρόνια η Ρεάλ είχε ένα τρομερό ρόστερ αλλά με δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι ότι έχει υψηλό μ.ο ηλικίας και το δεύτερο είναι ότι ο Λάσο δεν κάνει για το επίπεδο αυτό αν και πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά και αυτό φαίνεται από το ότι η βασίλισσα άρχισε να παίζει διαβασμένο μπάσκετ και με τακτική στην άμυνα.Πέρσι είχε σοβαρά θέματα με τραυματισμούς και έχοντας εκτός όλη την κανονική διάρκεια τον μεγάλο της ηγέτη Γιουλ αλλά αν και με μειονέκτημα απέκλεισε τον ΠΑΟ στα πλέι οφ και πήρε δίκαια την κούπα στο Βελιγράδι! Και φέτος έχει ένα πολύ γεμάτο ρόστερ με ελάχιστες αλλαγές. Ερωτηματικό ήταν πως θα καλύψει τον Ντόνσιτς καθώς πήρε απλά τον Πρέπελιτς τον συμπατριώτη του σουτέρ στην περιφέρεια. Αλλά έχει βρει την χημεία της. Προβληματίζει η ηλικία και η αστάθεια του Ράντολφ και γενικότερα. .Λογικά Φάιναλ Φορ .Εχει φανέλα και ειδικό βάρος και γι αυτό η Ρεάλ που πέρσι απέκλεισε την ΤΣΣΚΑ πάλι στον ημιτελικό, αν και δεν τρομάζει εξ αρχής είναι ίσως και το μεγάλο φαβορί. Απέκλεισε άνετα με 3-0 τον ΠΑΟ με πλεονέκτημα έδρας για να φτάσει στην Βιτόρια Αν πιάσει τον ρυθμό της δεν πιάνεται αλλά έχει και νεκρά διαστήματα και συνεπώς δεν είναι φαβορί αλλά είναι και φαβορί...!

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
Η πανίσχυρη και πανάκριβη Φενέρ πέτυχε τον στόχο της πριν λίγα χρόνια στο δικό της Φάιναλ Φορ και πλέον γίνεται ομάδα Ομπράντοβιτς με έμφαση στην άμυνα και με φανέλα καθώς είναι για 5η συνεχόμενη φορά στο μεγάλο ραντεβού. Η Φενέρ είναι και φέτος μια πολύ δυνατή ομάδα που αν και έχασε τους δύο κορυφαίους της παίκτες,τον σκόρερ Μπογκντάνοβιτς και τον σέντερ Ούντοχ,έφτασε στον τελικό δίκαια πέρσι. Η ομάδα του Κώστα Σλούκα από πέρσι γέμισε το ρόστερ της και για την ακρίβεια το γέμισε με στιλ Ζοτς ,δηλ με παίκτες ρολίστες βασικά.Συνεπώς έχουμε μια ομάδα που πλέον παίζει μπάσκετ Ζοτς,έχει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη,παίζει με ρόλους και τσαμπουκά και ποντάρει πολλά στην φροντ λάιν της.Ο Σλούκας είναι φέτος βαρόμετρο.Το πρόβλημα στο σέντερ πέρσι με τον λίγο Τόμπσον από το ΝΒΑ σε σχέση με τον Ούντοχ το έλυσε αρχικά φέρνοντας τον θηριώδη επίσης ΝΒΑερ σέντερ Λοβέρν. Αλλά δεν της βγήκε τόσο και τραυματίστηκε σοβαρά χάνοντας και το τέλος της σεζόν. Ερωτηματικό ήταν αρχικά αν θα της βγει ο καναδός Ενις από το ΝΒΑ επίσης και τους Λέικερς στα 24 του μόλις αλλά και αυτός έχασε όλη την σεζόν. Ερωτηματικό επίσης ήταν η χρονιά με τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας,προς το παρόν δεν έχει θέμα.Στα φαβορί εξ αρχής.Της λείπει ένας Μπογκντάνοβιτς. Κατάφερε με τρομερό μπάσκετ Ομπράντοβιτς με την κορυφαία άμυνα της Ευρώπης και τρομερούς ρόλους όπως στον ΠΑΟ και παίκτες κλειδιά να κάνει περίπατο στην κανονική περίοδο. Παρά την τρομερή της φόρμα όμως αν και βρίσκει την Εφές στον τούρκικο εμφύλιο και είναι φαβορί καθώς θα έχει και 7000 κόσμο στην πλευρά της,έχει ανησυχία μιας και δεν θα έχει τους Λοβέρν,Ντατόμε και αμφίβολοι είναι και άλλοι βασικοί!

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
ΕΦΕΣ :Σειμπίρ(φόργουορντ,εκτός)
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Γιανκούνας(φόργουορντ,7π,4ρ,αμφίβολος)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ :Γκρέιτζερ(πλέι μέικερ,7π,2ας,εκτός)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ :
ΡΕΑΛ:Γιουλ(πλέι μέικερ,12π,4ας,εκτός 80%),Κούζμιτς(σέντερ,3π,2ρ,εκτός)
ΠΑΟ:Παππάς(περιφερειακός,8π,2ας,εκτός),Γκιστ(σέντερ,8π,4ρ,αμφίβολος)
ΤΣΣΚΑ:
ΦΕΝΕΡ :Ενις(πλέι μέικερ,6π,1ας,εκτός),Λοβέρν(σέντερ,9π,4ρ,αμφίβολος)

ΦΕΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
ΦΕΝΕΡ-ΕΦΕΣ 3-2 (84-66,83-89* Ευρ,86-79π,65-67* λίγκα,80-70 κυπ)Mbr> ΡΕΑΛ-ΤΣΣΚΑ 0-2(88-93,82-78*)