logo as
   [948] ΚΑΤΑΝΙΑ - ΤΖΙΟΥΛΙΑΝΟ ΚΑΛΤΣΙΟ 1-0  
 
 
 
 
 
 
 

Πιτίνo και επισήμως!
 11/11/2019

Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ανδρών, Ρικ Πιτίνο, παρουσιάστηκε και επίσημα στο ξενοδοχείο Civitel Olympic με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο να πλέκει το εγκώμιο του σπουδαίου Αμερικανού κόουτ, ο οποίος μετά την θητεία του στον Παναθηναϊκό θα δώσει τα διαπιστευτήρια του και στην Εθνική ομάδα με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ιαπωνίας…

Αναλυτικά οι δηλώσεις
Γιώργος Βασιλακόπουλος (πρόεδρος ΕΟΚ): «Αποτελεί σπουδαία στιγμή στην μακρόχρονη παρουσία μου στα αθλητικά δρώμενα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως, η ευκαιρία και η χαρά να παρουσιάσω τον μεγάλο προπονητή, που δεν έχει ανάγκη συστάσεων, τον Ρικ Πιτίνο. Η προσφορά του και όσα έχει δείξει η παρουσία του στο μπάσκετ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκοσμίως, μιλούν από μόνα τους. Τον θεωρώ πλέον φίλο και προέρχεται από ένα μέρος που έχει ελληνικές ρίζες, τις Συρακούσες.

Ρικ Πιτίνο (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Γνωριστήκαμε πριν λίγες μέρες με τον πρόεδρο. Μιλήσαμε και στο τηλέφωνο. Θέλω να σας πω πώς ξεκίνησαν όλα. Θέλω να αναφερθώ σε κάποιον που τον αποκαλώ Έλληνα αδερφό από άλλη μητέρα. Ο Άγγελος (σ.σ. Κοταρίδης) είναι ο λόγος που ήρθα στην Ελλάδα και άρχισα να έχω επικοινωνία μαζί του. Μιλούσαμε στην διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μου πρότεινε ‘γιατί δεν αναλαμβάνεις εσύ να ετοιμάσεις την ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;’.

Ανεβαίνω βουνά εδώ και 40 χρόνια. Η πρώτη μου προπονητική δουλειά ήταν στα 24 χρόνια, με μια ομάδα που είχε χρόνια να κάνει νικηφόρα σεζόν.
Ανέλαβα το κολέγιο Providence, μετά τους Νικς, το Kentucky, τους Σέλτικς, το Louisville και τον Παναθηναϊκό και όλες οι ομάδες δεν ήταν σε καλή θέση. Δεν το λέω για να σας επαναλάβω το βιογραφικό μου, αλλά για να σας πω ότι έφτασα για να ανέβω ένα ακόμη βουνό κι αυτό το απολαμβάνω περισσότερο.

Σε όλα τα χρόνια της καριέρας μου συνεργάστηκα με κάποιους από τους πιο χαρισματικούς παίκτες, αλλά οι Έλληνες ξεχώριζαν. Όχι μόνο αυτοί του Παναθηναϊκού, αλλά ο Κουφός που ήθελα στο κολέγιο, όπως και οι παίκτες του Ολυμπιακού, έχουν κάτι που δεν το έχω συναντήσει.

Όλοι έχουν μια μεγάλη περηφάνια για την πατρίδα τους και σκέφτηκα ότι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για έναν προπονητή. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για μένα αν πάμε στην Ιαπωνία θα είναι η κορωνίδα της καριέρας μου. Είναι από τις κορυφαίες τιμές που είχα σαν προπονητής, γιατί είναι ένα βουνό που αξίζει να ανέβεις και αν τα καταφέρουμε θα είναι ξεχωριστό.

Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα ενεργεί σαν λύκος που έχει να φάει για μια εβδομάδα. Κάποιες φορές μαθαίνεις από το παρελθόν κι άλλες το θυμάσαι. Δεν έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ.
Έχει να κάνει με την Ελλάδα. Και για τους επόμενους μήνες δεν θα είμαι Αμερικανός ή Ιταλός, αλλά Έλληνας. Θα δείτε τους παίκτες να ματώνουν. Δεν θα δείτε άλλον να φωνάζει και να υποστηρίζει την ομάδα όσο εγώ.

Είναι σημαντικό για μένα για την ευγένεια με την οποία με υποδέχτηκαν οι Έλληνες. Έχω επικοινωνήσει με όλους τους παίκτες που εν δυνάμει μπορεί να είναι μέλη της ομάδας και θα μιλήσω και με άλλους το προσεχές διάστημα. Με τιμήσατε με αυτή την θέση και θέλω να ανταποδώσω.
Μόλις δούμε τους αντιπάλους θα ξέρουμε την αποστολή μας και θα τους μελετήσουμε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου, είναι ταλαντούχοι, έξυπνοι και θα είναι συναρπαστικό να είμαι προπονητής τους».

Για τις επαφές του με τους παίκτες είπε: «Θα μιλήσω με τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο όταν θα παίξουν με τους Χιτ τον Μάρτιο. Ο Γιάννης έχει αρχίσει καταπληκτικά την σεζόν και είναι αφοσιωμένος στο να πάρει το πρωτάθλημα. Είναι πιθανό αν προχωρήσουν οι Μπακς στα playoffs να μην είναι μαζί μας στο Προολυμπιακό.

Τον Θανάση τον ξέρω πολύ καλά. Αν περάσουμε, πιστεύω πως ο Γιάννης θα είναι εκεί.
Θα αφήσουμε μια θέση για εκείνον ακόμη κι αν χρειαστεί να πάρει την θέση μου.

Είναι πάντα καλύτερο να αξιολογείς την κατάσταση μιλώντας απευθείας με τους παίκτες. Ξέρω καλά τους παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά και του Ολυμπιακού, σκοπεύω να δω και να μιλήσω με τους παίκτες της Φενέρμπαχτσε (Σλούκας) και Μακάμπι (Ντόρσεϊ)».