logo as
   [211] ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΣΑΝ ΛΟΥΙΣ - ΤΟΛΟΥΚΑ Final 1-5  
 
 
 
 
 
 
 

«Φιλικές» κόντρες!
 23/3/2018

ΡΩΣΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στη Μόσχα το ματς. Η Ρωσία στερείται επίσημων αναμετρήσεων, με εξαίρεση το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, δεδομένου ότι φιλοξενεί την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ομάδα με έντονες αμυντικές αδυναμίες και παρά το ότι στόχος είναι να φτάσει ψηλά το καλοκαίρι, η αισιοδοξία δεν περισσεύει, δεδομένου ότι το υλικό δεν θεωρείται ικανό να ανταγωνιστεί επαρκώς τα «βαριά ονόματα» του τουρνουά.Εκτός οι Βάσιν (α. 13/2), Σίσκιν (α. 16/0), Οτζόγιεφ (μ. 12/1), Πολόζ (ε. 15/2), Τζούμπα (ε. 22/11). «Πλήγμα» ο τραυματισμός του Κοκόριν (ε. 48/12), πιθανότατα θα χάσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τελευταίος αγώνας:
ΡΩΣΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ 3-3

Χορταστικό ματς, για τη ρωσική ομάδα σκόραραν οι Σμολόφ (41', 70') και Αλεξέι Μίραντσουκ (51').

Η Βραζιλία διέγραψε εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πήρε την πρόκριση δίχως καν να... ιδρώσει. Υπό τις οδηγίες του εξαιρετικού τεχνικού Τίτε παρουσιάζεται συμπαγής στην άμυνα και αυτό το εφόδιο αναμένεται να την οδηγήσει ψηλά στα γήπεδα της Ρωσίας. Δικαίως συγκαταλέγεται στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, διαθέτει πληρότητα και ποιότητα σε όλες τις γραμμές, κάτι που δεν συνηθίζεται στη «σελεσάο».Δεν κλήθηκαν οι Ντανίλο (α. 16/0), Ντ. Λουίζ (α. 56/3), Ζιλ (α. 11/0), Ντιέγκο (μ. 34/4), Ζουλιάνο (μ. 14/0), Λίμα (μ. 14/2), Ταρντέλι (ε. 14/3). Ντεμπούτο για Νέτο (τ.), Ισμαΐλι (α.), Ταλίσκα (μ.), Ζοσέ (ε.).

Τελευταίος αγώνας:
ΑΓΓΛΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 0-0

Λίγες ευκαιρίες είχαν οι Βραζιλιάνοι στο συγκεκριμένο ματς και αρκέστηκαν στη λευκή ισοπαλία.

ΕΛΛΑΔΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ
Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η Εθνική μας ήταν ανταγωνιστική στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έφτασε έως τα μπαράζ, αλλά ένα κάκιστο βράδυ στην Κροατία έφερε την ήττα (4-1) και ουσιαστικά τον αποκλεισμό από την τελική φάση της διοργάνωσης. Ο Γερμανός τεχνικός Μίχαελ Σκίμπε παραμένει στο τιμόνι και όλα δείχνουν ότι προσπαθεί να βάλει «νέο αίμα» στην ομάδα, προκειμένου κατά κύριο λόγο να βρει επιθετικές λύσεις.Νέα πρόσωπα οι Γιαννιώτης (τ. - Ατρόμητος), Μπάρκας (τ. - ΑΕΚ), Λημνίος (μ. - ΠΑΟΚ) και Κουλούρης (ε. - ΠΑΟΚ). Εκτός οι Καπίνο (τ. 9 συμμ.), Οικονόμου (α. 5/0), Μανιάτης (μ. 49/1), Μάνταλος (μ. 18/2) και Βέλλιος (ε. 8/0).

Τελευταίος αγώνας:
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ 0-0

Δεν κατάφερε να σκοράρει η Ελλάδα στη ρεβάνς με την Κροατία και ως εκ τούτου έμεινε στη λευκή ισοπαλία.

Η Ελβετία ήταν εξόχως σοβαρή στα προκριματικά, αλλά μία ήττα στην Πορτογαλία ήταν αρκετή για να την αναγκάσει να περάσει από τη διαδικασία των μπαράζ. Εκεί τα κατάφερε πολύ καλά, κράτησε τη Βόρειο Ιρλανδία στο μηδέν και στις δύο αναμετρήσεις και προκρίθηκε στην τελική φάση δίχως να χρειαστεί να φορτσάρει. Κατά κανόνα διαθέτει αξιοπρεπέστατη άμυνα και βασικός στόχος στα γήπεδα της Ρωσίας είναι το να περάσει στα νοκ άουτ ματς, κάτι που είναι στις δυνατότητές της. Εκτός αποστολής έμειναν οι Κλόζε (α. 16/0), Σακίρι (μ. 68/20), Στόκερ (μ. 36/6), Μεχμέντι (ε. 58/7) και Ντερντιγιόκ (ε. 60/11).

Τελευταίος αγώνας:
ΕΛΒΕΤΙΑ – Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ 0-0

Η Ελβετία βολευόταν με την ισοπαλία απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία και την πήρε δίχως ιδιαίτερο πρόβλημα.

ΙΑΠΩΝΙΑ – ΜΑΛΙ
Στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ βρίσκεται η Ιαπωνία και το φιλικό με το Μάλι στην Λιέγη του Βελγίου θα χρησιμεύσει ως προσομοίωση στην Ρωσία απέναντι στην Σενεγάλη. Ο τεχνικός των «σαμουράι», ζήτησε από τους παίκτες του να αντιμετωπίσουν σαν επίσημα αυτά τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, ώστε να κερδίσουν μία θέση στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκτός είναι οι μπακ Χ. Σακάι, Γιοσίντα, ο μέσος Καγκάουα και ο επιθετικός Οκαζάκι, επιστρέφουν στην αποστολή οι Χόντα (επιθετικός), Μορισίγκε (μπακ), και οι επιθετικοί Ουσάμι και Χαραγκούτσι.

Τελευταίος αγώνας:
ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ

Σε αγώνα για το πρωτάθλημα Ανατολικής Ασίας, οι Ιάπωνες προηγήθηκαν με πέναλτι του Κομπαγιάσι στο 3', αλλά έχασαν με γκολ των Κιμ (13', 35'), Γιάνγκ (23') και Κομπαγιάσι (αυτ. 63').

Το Μάλι δεν κατάφερε να κάνει κάτι θετικό στα προκριματικά για το Μουντιάλ 2018 και βλέπει την προκριματική διαδικασία του Κόπα Άφρικα 2019. Έτσι θέλει να δείξει καλό πρόσωπο απέναντι σε μία δυνατή ομάδα. Οι Αφρικανοί θα παραταχθούν υπό τις οδηγίες υπηρεσιακού τεχνικού, του Μοχάμεντ Μαγκασουμπά. Θέλουν γκολ έπειτα από έξι ματς.Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια απουσίας από την ομάδα ο τερματοφύλακας Σαμασά, εκτός είναι όμως ο μπακ Κονέ, ο αρχηγός και μέσος Σιλά, ο μέσος Σακό, ο επιθετικός Μαρεγκά. Τελευταίος αγώνας:
ΓΚΑΜΠΟΝ - ΜΑΛΙ

Το Μάλι έμεινε στην λευκή ισοπαλία στην έδρα της Γκαμπόν για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Το Αζερμπαϊτζάν δεν κατάφερε να κάνει κάτι σημαντικό στα προκριματικά του Μουντιάλ και βλέπει τον επόμενο στόχο, που είναι το Nations League, όπου η ομάδα του Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ θέλει να ανέβει κατηγορία, έχοντας ως αντιπάλους βατές ομάδες όπως τα Ν. Φαρόε, η Μάλτα και το Κόσοβο. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν δοκιμές στο φιλικό με τους Λευκορώσους.O έμπειρος μπακ Σαντίγκοφ αποσύρθηκε μετά από χρόνια παρουσίας στην Εθνική, εκτός επίσης ο μπακ Μπ. Χουσεΐνοφ και οι μέσοι Αμιργκουλίγεφ και Τ. Χουσεΐνοφ.

Τελευταίος αγώνας:
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΆΝ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ 0-0

Σε φιλικό αγώνα τον Ιανουάριο, το Αζερμπαϊτζάν έμεινε στο μηδέν με την Μολδαβία.

Με το μάτι στο Nations League θα παίξει η Λευκορωσία στο Μπακού, με το ματς με το Αζερμπαϊτζάν να αποτελεί ουσιαστικά μία πρόβα εν' όψει Μολδαβίας, μίας εκ των αντιπάλων της στη νέα διοργάνωση. Ο ομοσπονδιακός Ίγκορ Κριουσένκο δηλώνει αισιόδοξος για την ανταγωνιστικότητα της ομάδας του.Εκτός οι μπακ Παλιακόφ, Φιλιπένκο, ο μέσος Χλεμπ και ο επιθετικός Ζούμποβιτς. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε ότι κάλεσε τους παίκτες που έχουν αγωνιστικό ρυθμό και βρίσκονται σε φόρμα αυτή την στιγμή, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για όσους έμειναν εκτός.

Τελευταίος αγώνας:
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ 2-2

Σε φιλικό τον περασμένο Νοέμβριο, η Γεωργία σκόραρε με Σικχαρουλίτζε (35') και Ντβάλι (50'), ενώ η Λευκορωσία με Στάσεβιτς (24') και Νεκχάιτσικ (66').

ΝΟΡΒΗΓΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Νορβηγία ξεκινάει την προετοιμασία για το Nations League. Ο Λαρς Λάγκερμπακ, κάλεσε πολλούς παίκτες μέσα στο 2017 και τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα προσπαθήσει έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει φτιάξει τον «κορμό» για την νέα διοργάνωση. Για το ματς στο Όσλο, άφησε εκτός κάποιους που αγωνίζονται σε Νορβηγία, ΗΠΑ και Γερμανία, συνεχίζοντας τις δοκιμές του.Εκτός έμειναν οι Αλεεσάμι (μπακ), Κινγκ και Σόρλοθ (επιθετικοί) λόγω τραυματισμού, κλήθηκαν οι επιθετικοί Καμαρά και Γκούλμπραντσεν. Νέα πρόσωπα οι Άγιερ (μπακ) και Φόσουμ (μέσος).

Τελευταίος αγώνας:
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1-0

Σε φιλικό τον περασμένο Νοέμβριο, η Σλοβακία επικράτησε με γκολ του Λομπότκα στο 90'.

Ο Μπερτ Φαν Μάαρβικ θα κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο των Αυστραλών, καθώς διαδέχτηκε τον Άγγελο Ποστέκογλου με συμβόλαιο λίγων μηνών για να οδηγήσει την ομάδα στο Μουντιάλ. Βασίστηκε κυρίως στους παίκτες που έδωσαν την πρόκριση για την Ρωσία και το ματς με Νορβηγία αποτελεί πρόβα εν΄όψει του αγώνα με την Δανία στον όμιλο.Επέστρεψε στην ομάδα ο γκολκίπερ Τζόουνς, ο μέσος Μπριλάντε και ο μπακ Μέρεντιθ, έτοιμοι για ντεμπούτο οι Νάμπουτ, Πετράτος, Σούσνιαρ και Βούκοβιτς. Εκτός ο γκολκίπερ Λάνγκερακ και ο μπακ Γκέρσμπαχ.

Τελευταίος αγώνας:
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΟΝΔΟΥΡΑ 3-1

Η Αυστραλία πήρε την πρόκριση στο Μουντιάλ με γκολ του Τζέντινακ (53', 72' πεν., 85' πεν.), ενώ η Ονδούρα σκόραρε με τον Φιγκερόα στο 90'.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ – ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Η Σενεγάλη ξεκινά το τελικό στάδιο προετοιμασίας για το Μουντιάλ με το φιλικό με το Ουζμπεκιστάν στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου. Η ομάδα του Αλιού Σισέ με ηγέτη τον Μανέ της Λίβερπουλ, έχει θεωρητικά εύκολη αντίπαλο και έχει την ευκαιρία να συνεχίσει με νίκη ψυχολογίας εν' όψει των πιο δύσκολων αγώνων που έρχονται.Eπιστρέφουν μετά από καιρό στην Εθνική οι Τζιλομποτζί, Σουαρέ, Τραορέ, Ντιαλό και Σεβέ, καθώς ο ομοσπονδιακός θέλει να έχει σε ετοιμότητα πολλούς παίκτες. Εκτός είναι οι μπακ Εμποτζί και Εμπένγκ.

Τελευταίος αγώνας:
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - Ν. ΑΦΡΙΚΗ 2-1

Σε ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ τον Νοέμβριο, η Σενεγάλη σκόραρε με Ενγκετέ (55') και Εμποτζί (90'), ενώ η Ν. Αφρική με τον Τάου στο 65'.

Το Ουζμπεκιστάν δεν κατάφερε κάτι σημαντικό στα προκριματικά του Μουντιάλ από την Ασία και ετοιμάζεται για τις επόμενες επίσημες υποχρεώσεις του. Η ομοσπονδία έχει κλείσει μία σειρά δυνατών φιλικών το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Σενεγάλη. Ακολουθούν κόντρες με Μαρόκο, Ιράν, Κολομβία και Ουρουγουάη μέχρι τον Ιούνιο.Τους παίκτες της αποστολής επέλεξε τριμελής τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από τους Μιριαλόλ Κοσίμοφ, Ρούζικουλ Μπερντίγεφ και Σότα Αρβελάτζε, όμως μόνο ο πρώτος ταξίδεψε στο Μαρόκο και θα καθοδηγήσει την ομάδα.

Τελευταίος αγώνας:
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡ. ΕΜΙΡΑΤΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 1-0

Σε φιλικό τον Νοέμβριο, οι Άραβες πήραν τη νίκη με γκολ του Μαμπκχούτ στο 16ο λεπτό.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Η Ουγγαρία δεν κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Μουντιάλ και το παιχνίδι με το Καζακστάν στην Βουδαπέστη σηματοδοτεί την έναρξη της προετοιμασίας για το Nations League. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ζορζ Λέεκενς, απέφυγε τους πειραματισμούς στην αποστολή καλώντας κυρίως έμπειρους παίκτες και θέλει να δει ποιοι δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν στην νέα σελίδα της ομάδας.Eκτός έμειναν οι τραυματίες μπακ Κορτσμάρ και Κόρχουτ, όπως και οι μέσοι Γ. Βάργκα και Γκέρα. Αμφίβολος για το ματς είναι ο έμπειρος μπακ Καντάρ, που είναι όμως στην αποστολή.

Τελευταίος αγώνας:
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 1-0

Σε φιλικό τον περασμένο Νοέμβριο, η Ουγγαρία πήρε τη νίκη με γκολ του Νίκολιτς στο 37'.

Με νέο τεχνικό θα παραταχθεί το Καζακστάν, καθώς ο Στάνιμιρ Στόιλοφ άφησε την Αστάνα για να πάρει την θέση του ομοσπονδιακού. Στόχος του είναι η προετοιμασία της ομάδας για την συμμετοχή στο Νations League, αλλά και η γενικότερη αναδιοργάνωση του έμψυχου δυναμικού.Εκτός έμεινε ο τερματοφύλακας Λόρια, ο μπακ Κισλίτσιν, ο μέσος Νουργκαλίεφ και ο επιθετικός Νουσερμπάγεφ. Ο νέος τεχνικός έχει να αντιμετωπίσει αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, με κυριότερο την έλλειψη ικανού σκόρερ, ενώ όλοι οι γκολκίπερ της είναι άνω των 30.

Τελευταίος αγώνας:
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ 1-1

Σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ, η Αρμενία προηγήθηκε με Μχιταριάν στο 26', το Καζακστάν ισοφάρισε με τον Τούρισμπεκ στο 61'.

ΤΥΝΗΣΙΑ – ΙΡΑΝ
Η Τυνησία κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ όπου την περιμένει ένας δύσκολος όμιλος απέναντι σε Βέλγιο, Παναμά και Ελβετία. Η ομάδα του Ναμπίλ Μαααλούλ, δίνει στην πόλη Ραντές το τελευταίο της φιλικό προετοιμασίας μπροστά στον κόσμο της απέναντι στο Ιράν και θέλει να δείξει το καλύτερο δυνατό πρόσωπο.Εκτός ο μπακ Μπεντουί και ο αρχισκόρερ επιθετικός Εμσακνί λόγω τραυματισμού. Ο ομοσπονδιακός κάλεσε συνολικά επτά νέους παίκτες, καθώς θέλει να κάνει δοκιμές πριν επιλέξει την τελική αποστολή.

Τελευταίος αγώνας:
ΤΥΝΗΣΙΑ - ΛΙΒΥΗ 0-0

Σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ τον Νοέμβριο, Τυνησία και Λιβύη έμειναν στο 0-0.

Το Ιράν είναι από τις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας και έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Ο Κάρλος Κεϊρός θέλει να δει πώς θα ανταποκριθούν οι παίκτες του απέναντι σε μία έτερη φιναλίστ και μάλιστα σε μία γερή έδρα με εχθρικό κοινό, ως πρόβα τζενεράλε του αγώνα με το Μαρόκο στο Μουντιάλ.Ο μέσος Μασούντ της ΑΕΚ επιστρέφει μετά από μήνες στην αποστολή, μέσα και οι «ερυθρόλευκοι» Χατζισαφί και Ανσαριφάρντ, εκτός ο γκολκίπερ Χαγκιγκί, που αποτελεί και την σημαντικότερη απουσία.

Τελευταίος αγώνας:
ΙΡΑΝ - ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ 4-0

Σε φιλικό στις 17/3, το Ιράν επικράτησε με γκολ των Γκολιζαντέχ (15', 48'), Κανζαντέχ (29') και Ρεζαεΐ (35').

ΜΑΡΟΚΟ – ΣΕΡΒΙΑ
Το Μαρόκο εξασφάλισε την παρουσία του στο Μουντιάλ και το ματς με την Σερβία στο Τορίνο σηματοδοτεί την έναρξη της προετοιμασίας για το ραντεβού της Ρωσίας. Ο Ερβέ Ρενάρ θέλει να δει πώς ανταποκρίνονται οι παίκτες του απέναντι σε μία καλή ευρωπαϊκή ομάδα, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι θα βρεθούν αντιμέτωποι με Ισπανία και Πορτογαλία και χρειάζονται γερά τεστ όπως αυτό. Δύο παίκτες είναι αμφίβολοι για το Μαρόκο, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπουνού και ο μπακ Χακιμί. Δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά προβλήματα.

Τελευταίος αγώνας:
ΜΑΡΟΚΟ - ΝΙΓΗΡΙΑ 4-0

Σε αγώνα για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής τον Φεβρουάριο, το Μαρόκο σκόραρε με Χαντράφ (45', 64'), Ελ Καρτί (61') και Ελ Κααμπί (73').

Η Σερβία μετά την εντυπωσιακή πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ ξεκινά προετοιμασία για την Ρωσία, όπου την περιμένει ένας πολύ δύσκολος όμιλος. Ο ομοσπονδιακός Μλάντεν Κρστάιτς, τονίζει ότι στην χώρα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ο ίδιος τονίζει ότι χρειάζεται υπομονή και η ομάδα να χτιστεί βήμα – βήμα.Ο ομοσπονδιακός δεν επιφύλαξε εκπλήξεις στις κλήσεις του, βασιζόμενος στην εμπειρία των παικτών του, καθώς υπάρχει μόνο ένας παίκτης χωρίς συμμετοχή στην Εθνική, ο μπακ Σάβιτς.

Τελευταίος αγώνας:
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΣΕΡΒΙΑ 1-1

Σε φιλικό τον Νοέμβριο, η Σερβία προηγήθηκε με Λιάγιτς (59'), αλλά η Κορέα ισοφάρισε με πέναλτι του Κου στο 62'.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ
O Ρόναλντ Κούμαν είναι ο νέος τεχνικός της Ολλανδίας και θα προσπαθήσει να την ανασυγκροτήσει μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ. Στο προσεχές Nations League την περιμένουν δύσκολα παιχνίδια απέναντι σε Γερμανία και Γαλλία, γι' αυτό ο καινούριος ομοσπονδιακός ξεκινά με δυνατό φιλικό απέναντι στην Αγγλία στο Άμστερνταμ και θέλει καλό πρόσωπο. Οι Μπίζοτ, Χάτεμπουρ, Τιλ, Κλάιφερτ και Βέγκχορστ κλήθηκαν για πρώτη φορά στην Εθνική. Εκτός οι Παντ (τερμ.), Μπλιντ, Γιάνμαατ, Μπρούμα, Ρέκικ (μπακ), Φόρμερ (μέσος) και Λ. Ντε Γιόνγκ (επθετικός).

Τελευταίος αγώνας:
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-3

Σε φιλικό τον Νοέμβριο, η Ολλανδία επικράτησε με Ντεπάι (47'), Μπάμπελ (56') και Λ. Ντε Γιόνγκ (81').

Η Αγγλία ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ με δυνατά φιλικά. Ανάμεσα στις ομάδες που θα αντιμετωπίσει η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην Ρωσία είναι το Βέλγιο, γι' αυτό ο Άγγλος ομοσπονδιακός θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα απέναντι στην Ολλανδία, ένα συγκρότημα με παρόμοιο στυλ.Τέσσερα τα νέα πρόσωπα στην ομάδα, εκτός έμεινε ο τερματοφύλακας Χίτον, οι μπακ Κέιχιλ, Σμόλινγκ και Τζόουνς, οι μέσοι Λόφτους - Τσικ, Ντελφ και Γουίνκς, καθώς και οι επιθετικοί Κέιν, Ντεφό και Στάριτζ.

Τελευταίος αγώνας:
ΑΓΓΛΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 0-0

Σε φιλικό του περασμένου Νοεμβρίου, οι δύο ομάδες έμειναν στη λευκή ισοπαλία.

ΠΟΛΩΝΙΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ
Η Πολωνία ξεκινά προετοιμασία για Μουντιάλ και το ματς με την Νιγηρία στο Βρότσλαβ αποτελεί ουσιαστικά πρόβα εν' όψει του αγώνα με την Σενεγάλη που θα βρει απέναντί της στην Ρωσία. Η ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα με αιχμή του δόρατος τον Λεβαντόφσκι θα προσπαθήσει να πάρει άλλη μία νίκη.Εκτός ο τραυματίας μέσος Μπλατσικόφσκι. Αμφίβολος ο μέσος Κάντζιορ. Ο ομοσπονδιακός κάλεσε αρκετούς παίκτες και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όσα πιο πολλά σχήματα γίνεται, ακόμα και με παίκτες που δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή στις ομάδες του.

Τελευταίος αγώνας:
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ 0-1

Σε φιλικό τον περασμένο Νοέμβριο, το Μεξικό επικράτησε με γκολ του Χιμένεθ στο 13'.

Οι Νιγηριανοί ετοιμάζονται για άλλη μία συμμετοχή σε τελική φάση Μουντιάλ και στο μυαλό του προπονητή Γκέρνοτ Ρορ είναι το εναρκτήριο ματς στα γήπεδα της Ρωσίας απέναντι στην Κροατία που θα κρίνει πολλά. Σε αυτό το πλαίσιο θα χρησιμεύσει το φιλικό με την Πολωνία, αλλά και αυτό που θα ακολουθήσει απέναντι στην Σερβία.Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κάλεσε συνολικά 28 παίκτες για τα φιλικά του Μαρτίου και μόνο ένας δεν είχε συμμετοχές στην Εθνική, καθώς θέλει να βασιστεί σε δοκιμασμένες λύσεις.

Τελευταίος αγώνας:
ΜΑΡΟΚΟ - ΝΙΓΗΡΙΑ 4-0

Σε αγώνα για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής τον Φεβρουάριο, το Μαρόκο σκόραρε με Χαντράφ (45', 64'), Ελ Καρτί (61') και Ελ Κααμπί (73').

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro θέλει καλή πορεία και στο Μουντιάλ και ήδη γίνεται μάχη για τις θέσεις στην αποστολή. Ο Φερνάντο Σάντος θα έχει την ευκαιρία απέναντι στην Αίγυπτο στην Ζυρίχη να αντιμετωπίσει μία ομάδα παρόμοια με το Μαρόκο, εκ των αντιπάλων στην Ρωσία.Αρκετά προβλήματα εν' όψει των φιλικών, καθώς αποσύρθηκαν από την αποστολή οι μπακ Κοεντράο και Ντίας, όπως και ο μέσος Γουίλιαμ Καρβάλιο, ενώ εκτός παραμένει ο μπακ Πέπε και ο μέσος Ντανίλο. Νέο πρόσωπο ο αμυντικός Ρουί.

Τελευταίος αγώνας:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΗΠΑ 1-1

Σε φιλικό τον περασμένο Νοέμβριο, οι ΗΠΑ προηγήθηκαν στο 21' με τον ΜακΚένι, αλλά οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν με τον Αντούνες στο 31'.

Οι Αιγύπτιοι ετοιμάζονται για την πρώτη τους συμμετοχή σε τελικά Μουντιάλ από το 1990 και όλη η χώρα ζει στον αστερισμό του Μοχάμεντ Σαλάχ, που διανύει μεγάλη σεζόν με Λίβερπουλ και Εθνική. Ο προπονητής Έκτορ Ραούλ Κούπερ θέλει όμως να δει τους παίκτες του στην πρόκληση του να αντιμετωπίζουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης.Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα είναι οι Αιγύπτιοι, με όλα τα αστέρια τους να βρίσκονται στην αποστολή για τα φιλικά και αναμένεται να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Ανάμεσά τους και ο «Έλληνας» Ουάρντα.

Τελευταίος αγώνας:
ΓΚΑΝΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ 1-1

Σε ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ τον Νοέμβριο, η Αίγυπτος προηγήθηκε με τον Σικαμπάλα στο 61', αλλά η Γκάνα ισοφάρισε με τον Γκιάσι στο 64'.

ΣΚΩΤΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Ο Άλεξ ΜακΛις είναι ο νέος τεχνικός της Σκωτίας και θέλει να κάνει νέο ξεκίνημα στην ομάδα, εν' όψει της συμμετοχής στο Nations League και της διεκδίκησης θέσης στο Euro 2016. Οι Σκωτσέζοι με την βοήθεια του κόσμου τους στη Γλασκώβη θέλουν να δείξουν καλό πρόσωπο απέναντι σε ένα συγκρότημα που θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ.Ο ομοσπονδιακός κάλεσε έξι νέους παίκτες στην αποστολή και συγκεκριμένα τους ΜακΛάφλιν, Ντάγκλας, ΜακΓκίουτς, ΜακΤόμινεϊ, ΜακΚένα και ΜακΜπέρνι. Επιστροφή στην αποστολή για τους Μάρτιν, Κέρνι και Ρίτσι.

Τελευταίος αγώνας:
ΣΚΩΤΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-1

Σε φιλικό τον Νοέμβριο, η Ολλανδία επικράτησε με γκολ του Ντεπάι στο 40'.

Για το Μουντιάλ ετοιμάζεται η Κόστα Ρίκα και στο πλαίσιο της προετοιμασίας συνεχίζει τα δυνατά φιλικά, με τον Όσκαρ Ραμίρες να κοιτάζει τις λύσεις του εν' όψει της τελικής αποστολής. Για τους Κοσταρικανούς το ματς φέρνει μνήμες από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, όπου είχαν κερδίσει τους Σκωτσέζους.Δεν έχει σημαντικά προβλήματα η Κόστα Ρίκα, εκτός είναι μόνο ο μπακ Ματαρίτα. Οι παίκτες σε δηλώσεις του τονίζουν ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό καθώς όλοι θέλουν να εξασφαλίσουν μία θέση για την Ρωσία.

Τελευταίος αγώνας:
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 1-0

Σε φιλικό τον περασμένο Ιανουάριο, η Ουγγαρία επικράτησε με γκολ του Νίκολιτς στο 37'.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΙΤΑΛΙΑ
Στο ουδέτερο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» της Αγγλίας το ματς. Η Αργεντινή «έφτυσε αίμα» για να περάσει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα κατάφερε, δίχως πάντως να πείσει με την παρουσία της. Ο τεχνικός Χόρχε Σαμπάολι κάθεται εδώ και εννέα μήνες στον πάγκο, είναι εμφανή τα σημάδια βελτίωσης, με την «αλμπισελέστε» να στοχεύει για ακόμη μία φορά στο τρόπαιο (φιναλίστ το 2014). Έχασε από την Ιταλία το 1978, στο Μουντιάλ που διοργάνωσε, έκτοτε πορεύεται αήττητη σε πέντε αναμετρήσεις, τρεις επίσημες και δύο φιλικές.Εκτός οι Γκάγκο (μ. 61/0, Μπόκα), Παστόρε (μ-ε. 29/2, Παρί Σ.Ζ.), Ντιμπάλα (ε. 12/0, Γιουβέντους), ίσως προφυλαχθεί ο Αγουέρο (ε. 84/36, Μάντσεστερ Σίτι).

Τελευταίος αγώνας:
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΝΙΓΗΡΙΑ 2-4

Σκληρό μάθημα για την Αργεντινή που βρήκε δίχτυα με τους Μπανέγα (27') και Αγουέρο (36'). Οι Ιεανάτσο (44'), Ιουόμπι (52', 73') και Ιντόγου (54') τα γκολ της Νιγηρίας.

Η Ιταλία δεν κατάφερε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ισπανίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αναγκάστηκε να περάσει από τη διαδικασία των μπαράζ, όπου απέτυχε παταγωδώς απέναντι στη Σουηδία. Ο αποκλεισμός από τα γήπεδα της Ρωσίας συνοδεύτηκε από μεγάλες αλλαγές. Μεταξύ άλλων, ο τεχνικός Τζιαμπιέρο Βεντούρα αποτέλεσε παρελθόν, με τον παντελώς άπειρο σε επίπεδο ανδρών, Τζίτζι Ντι Μπιάτζιο, να παίρνει τη θέση του. Αναμένεται να οριστεί μόνιμος αντικαταστάτης.Εκτός κλήσεων οι Κιελίνι (α. 96/8, Γιουβέντους), Μοντολίβο (μ. 66/2, Μίλαν), Μαρκίζιο (μ. 55/5, Γιουβέντους), Εντερ (ε. 26/6, Ιντερ), Ελ Σααράουι (ε. 23/3, Ρόμα), Τζάτζα (ε. 16/1, Βαλένθια).

Τελευταίος αγώνας:
ΙΤΑΛΊΑ – ΣΟΥΗΔΊΑ 0-0

Οδυνηρό αποτέλεσμα για την Ιταλία η «λευκή» ισοπαλία, την κράτησε εκτός της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΓΑΛΛΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το φιλικό θα γίνει στο Παρίσι («Σταντ ντε Φρανς»), έχει σημειωθεί «sold out». Η Γαλλία ετοιμάζεται για την τελική φάση του Μουντιάλ, μετά την πανηγυρική της πρόκρισή της. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θέλει οι «τρικολόρ» να παρουσιαστούν έτοιμοι στη Ρωσία, ακολουθεί νέο δυνατό «τεστ» στην Αγία Πετρούπολη με την «αρκούδα». Η Γαλλία νίκησε 2-0 την Ουαλία σε φιλικό στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Λόγω και των απουσιών (Λακαζέτ, Φεκίρ), κλήθηκαν… νέοι παίκτες, όπως οι επιθετικός Μπεν Γιεντέρ (Σεβίλλη), αμυντικός Ερναντέζ (Ατλέτικο), ώστε να τους δει ο Ντεσάμπ.

Τελευταίος αγώνας:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 2-2

Προηγήθηκε δυο φορές η Γαλλία με τον Λακαζέτ (33’, 71’) στην Κολωνία, αλλά ισφαρίστηκε ισάριθμες από τους Βέρνερ (56’), Στιντλ (90’+3).

Το… βλέμμα στο Μουντιάλ έχει και η Κολομβία. Οι διεθνείς μαζεύτηκαν στο Παρίσι, ο Χοσέ Πέκερμαν κάλεσε 26 παίκτες, θέλοντας σιγά, σιγά να κατασταλάξει στις τελικές του επιλογές. Κλήθηκαν οι Αρίας, Φάμπρα, αλλά και ο Μοχίκα για την άμυνα. Στην αποστολή είναι και ο μέσος Ουρίμπε. Από τη μεσαία γραμμή θα απουσιάσουν οι Καρντόνα, Κουαδράδο. Ακολουθεί νέο «τεστ» στο Λονδίνο κόντρα στην Αυστραλία. Ο Κουαδράδο συνεχίζει την θεραπεία, αλλά ενσωματώθηκε με την εθνική. Ανυπομονεί να αποθεραπευτεί, θέλει να είναι κοντά στους υπόλοιπους διεθνείς, θα συνεχίζει το πρόγραμμά του στην Ιταλία.

Τελευταίος αγώνας:
ΚΙΝΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ 0-4

Η Κολομβία έφτασε σε φιλική νίκη στην Τσονγκτσίνγκ με τέρματα από τους Πάρντο (6’), Μπάκα (61’), Μπόρχα (66’, 90’+1).