logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Αμφίρροπες μάχες στο Βέλγιο!
 9/8/2020

Με τέσσερα παιχνίδια συνεχίζεται σήμερα η πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2020-21 στο πρωτάθλημα του Βελγίου. Στα πιο σημαντικά παιχνίδια η Άντερλεχτ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Μαλίν και η Γκενκ δοκιμάζεται επίσης εκτός έδρας με την Βάρεγκεμ.

ΜΑΛΙΝ – ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ
Κεκλεισμένων των θυρών. Η περυσινή σεζόν ήταν περίεργη για την Μαλίν, που αρχικά έχασε το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη παρότι είχε κατακτήσει το κύπελλο λόγω συμμετοχής σε χειραγωγημένο ματς, αλλά από την άλλη παρουσιάστηκε ανταγωνιστική και με το παραπάνω. Φέτος, ανεβάζει τον πήχη και στις τάξεις της κάνουν λόγο για πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα, με τον τεχνικό Βράνκεν να… κλείνει τα αυτιά στις σειρήνες και να υπογράφει νέο συμβόλαιο συνεργασίας. Δεν εντυπωσίασε στο μεταγραφικό παζάρι καθώς περισσότερο προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» αρκετά συμβόλαια αναπληρωματικών. Έκανε το… κόλπο γκρόσο με την παραχώρηση του πιτσιρικά Καμπορέ στην Μάντσεστερ Σίτι έναντι 4,5 εκ. ευρώ και έτσι με γεμάτα ταμεία , αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καλύψει τα όποια κενά.

Αποκαρδιωτικά κύλησε η περυσινή σεζόν για την άλλοτε κραταιά Άντερλεχτ. Το πείραμα με τους πιτσιρικάδες και τον Βενσάν Κομπανί σε διττό ρόλο απέτυχε παταγωδώς, με τους «μοβ» να βελτιώνονται πάντως μετά την έλευση του πολύπειρου Φράνκι Βερκότερεν χωρίς πάντως να προλαβαίνουν την 6αδα και να μένουν εκτός Ευρώπης μετά από χρόνια. Φέτος δεν δείχνει διάθεση να ακολουθήσει το περυσινό (αποτυχημένο) πείραμα με τους δανεικούς και αντιθέτως αξιολογεί τους πολλούς ποδοσφαιριστές (Βράνιες ανάμεσα σε άλλους) που είχε παραχωρήσει σε κάθε γωνιά της ποδοσφαιριστής Ευρώπης. Παρελθόν οι έμπειροι Νασρι, Σαντλί, «έξυπνη» η προσθήκη του εξτρέμ Ταού που πέρυσι αγωνίστηκε στην Μπριζ.

ΚΟΡΤΡΑΙΚ – ΜΠΕΒΕΡΕΝ
Κεκλεισμένων των θυρών. Λίγα πράγματα και πέρυσι από την Κορτράικ που από νωρίς έδειξε αδυναμίες ιδίως στην άμυνα και στις εκτός έδρας αναμετρήσεις και η εξασφάλιση της παραμονής αποτέλεσε τον βασικό στόχο. Μια από τα ίδια αναμένονται και φέτος, έχοντας προχωρήσει σε αλλαγή στον προεδρικό θώκο μετά από 19 χρόνια και ο νέος ισχυρός ανδρας Ρόνι Βερχέλστ βάζει σε πρώτο πλάνο την οικονομική επιβίωση. Η πανδημία έφερε αλλαγές καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα περιορίσει το ρόστερ και προχώρησε άλλωστε σε οκτώ αποδευσμεύσεις, αποκτώντας μόλις δύο ποδοσφαιριστές. Πλήγμα ο τραυματισμός του βασικού μεσοεπιθετικού Στογιάνοβιτς, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση στόπερ καθώς τέθηκε νοκ άουτ ο Ντεράικ.

Τι κι αν το πρωτάθλημα της χώρας ολοκληρώθηκε πρόωρα (το πρώτο της Ευρώπης) και η Μπέβερεν υποβιβάστηκε από τα μέσα Μαρτίου; Τι κι αν το νέο πρωτάθλημα προγραμματίστηκε χωρίς την παρουσία της; Η Μπέβερεν επέμεινε και δικαιώθηκε δικαστικά και μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν εξασφάλισε την συμμετοχή της, με αναδιάρθρωση και 18 πλέον ομάδες στην κατηγορία! Η καθυστέρηση για το… μέλλον της έφερε και αργοπορία στις μεταγραφές και τις τελευταίες ημέρες τρέχει να καλύψει τα κενά. Ξεχώρισε η προσθήκη του Αμερικανού επιθετικού Έφορντ που πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά πέρυσι με τον Εργοτέλη.

Ζ. ΒΑΡΕΓΚΕΜ – ΓΚΕΝΚ
Κεκλεισμένων των θυρών. Το θετικό μπάσιμο δεν είχε ανάλογη συνέχεια για την Ζ. Βάρεγκεμ που στην συνέχεια παρουσιάστηκε προβληματική αμυντικά και εν τέλει συμβιβάστηκε με την παραμονή στην κατηγορία. Ο έμπειρος Φράνκι Ντουρί διατηρήθηκε στον πάγκο και η παραμονή του αποτελεί εχέγγυο για μια ήρεμη σεζόν, χωρίς πάντως να δείχνει ικανή για το κάτι παραπάνω. Προβληματική η προετοιμασία καθώς είχε κρούσμα κορωνοϊού στις τάξεις της. Μετρημένες οι προσθήκες, όπου ορθώς επέλεξε να ενισχυθεί πρωτίστως στην άμυνα. Αναζητά «δανεικές» πρωτίστως λύσεις, ενώ δεν έπεισε στα περισσότερα φιλικά ματς προετοιμασίας όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο βασικός τερμ. Μποϊσούτ.

Μια χρονιά μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Γκενκ απογοήτευσε και το… πείραμα με τον Φελίς Μααζού στον πάγκο κρίθηκε αποτυχημένο. Ο Γερμανός Χάνες Βολφ ανέλαβε μεσούσης της σεζόν χωρίς πάντως να αλλάξει ιδιαίτερα τις τύχες της και η σεζόν κρίθηκε αρνητική. Η παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ πάντως «γέμισε» τα ταμεία της και σπατάλησε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και έτσι έχει ανεβάσει τον πήχη. Με νέο λουκ ιδίως στην αμυντική γραμμή ενώ απέκτησε έναντι 4 εκ. ευρώ τον φορ Ντέσερς (Χεράκλες), προβληματική η προετοιμασία καθώς υπήρξαν δύο κρούσματα κορωνοϊού στις τάξεις της.

ΣΙΝΤ ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ – ΓΑΝΔΗ
Κεκλεισμένων των θυρών. Αρνητική κρίθηκε η περυσινή σεζόν για την Σιντ Τρουιντεν, με τους φιλάθλους να βάλλουν κατά της διοίκησης. Οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες επιμένουν πάντως στο ίδιο μοντέλο με περιορισμένες προσθήκες, συνεχίζοντας αρκετές «εξωτικές» επιλογές. Στο τιμόνι θα βρεθεί ο Αυστραλός Κέβιν Μούσκατ που θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους εκτός συνόρων. Κόντρα στις επιθυμίες των φιλάθλων, παραχώρησε και φέτος ότι καλύτερο διέθετε (Μποτακά, ντε Μπράουν) και παρουσιάζεται αποδυναμωμένη με περιορισμένες άλλωστε προσθήκες. Είχε πάντως θετική εικόνα στα φιλικά, όπου αγωνίστηκε με ομάδες της ίδιας κατηγορίας.

Η Γάνδη πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία φέτος καθώς αποτέλεσε την μοναδική ομάδα που αμφισβήτησε την κυριαρχία της Μπριζ για να κατακτήσει εν τέλει την 2η θέση ενώ είχε θετική πορεία και εκτός συνόρων. Απόλυτο αφεντικό πλέον ο Δανός τεχνικός Θόρουπ που αρέσκεται σε επιθετικό ποδόσφαιρο και οι «μπάφαλος» πέτυχαν άλλωστε τα περισσότερα τέρματα στην κατηγορία. Σπατάλησε περισσότερα από 15 εκατ. ευρω΄για μεταγραφές και διαθέτει πλέον λύσεις σε κάθε γραμμή, φανερώνοντας τους υψηλούς στόχους. Περιμένει πάντως πρόταση για τον εξαιρετικό Καναδό επιθετικό Ντέιβιντ που βρίσκεται στο στόχαστρο κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.

ΠΡΟΤΑΣΗ
ΜΑΛΙΝ – ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 2
ΚΟΡΤΡΑΙΚ – ΜΠΕΒΕΡΕΝ 1
Ζ. ΒΑΡΕΓΚΕΜ – ΓΚΕΝΚ 2
ΣΙΝΤ ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ – ΓΑΝΔΗ 2





Βαθμολογία 2023-24