logo as
   ΖΟΡΙΑ ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ - ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ 1-3 Τελ. 2  
 
 
 
 
 
 
 

Με το κεφάλι ψηλά!
 14/7/2018

Βέλγιο και Αγγλία διεκδικούν στην Αγία Πετρούπολη την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο (17:00, ΕΡΤ1)...

Το Βέλγιο έφτασε για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε ημιτελικό Μουντιάλ μετά το 1986 (τότε αποκλείστηκε με σκορ 2-0 από την Δυτική Γερμανία) αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην κορυφαία ομάδα της φετινής διοργάνωσης, την Γαλλία, ηττήθηκε 1-0 και αποκλείστηκε από τον τελικό. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα για το Βέλγιο με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεζ στον πάγκο του και πρώτη μετά από αήττητο σερί 24 αγώνων που κρατούσε από τις 6/09/2016 και μετά. Αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Γαλλία αλλά ακόμη και έτσι η πορεία του είναι αξιοθαύμαστη -είχε 5/5 πριν τον αποκλεισμό- και πλέον στοχεύει στην 3η θέση. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ και ο συνεργάτης του Τιερί Ανρί δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό αγωνιστικό πρόβλημα και θα παρατάξουν την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Το Βέλγιο έχει σημειώσει τέσσερα Over και δύο Under σε έξι ματς ενώ έχει σημειώσει από τρία Goal και No Goal. Εξέτισε και επιστρέφει στο βασικό σχήμα ο δεξιός μπακ-χαφ Μενιέ (29/5), φανέλα βασικού διεκδικούν οι μεσοεπιθετικοί Καράσκο (30/5), Μέρτενς (74/15) και Γιανουζάι (9/1).

Η Αγγλία ηττήθηκε 2-1 από την Κροατία στον ημιτελικό της περασμένης Τετάρτης (11 Ιουλίου) και έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1966 όταν και κατέκτησε το μοναδικό της τρόπαιο, στην διοργάνωση που φιλοξένησε. Πάντως τα «Λιοντάρια» κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μετά από πολλά χρόνια, επανήλθαν στην παγκόσμια ελίτ και κυρίως απέβαλλαν τον ηττοπαθή χαρακτήρα τους.  Ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ τόλμησε να ανανεώσει την ομάδα, εμπιστεύθηκε τους ταλαντούχους νεαρούς παίκτες και δικαιώθηκε αφού η Αγγλία έφθασε μια ανάσα από τον τελικό. Ολο το «νησί» έχει πέσει σε …μεγαγχολία αλλά είναι κοινή παραδοχή σε όλο τον Αγγλικό τύπο ότι η ομάδα έκανε το καθήκον της. Σε έξι ματς μέχρι στιγμής μετρά τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα (με 1-0 από το Βέλγιο στους ομίλους). Χτύπησε ο μπακ-χαφ Τρίπιερ (12/1) και είναι εξαιρετικά αμφίβολος, μικροτραυματισμούς αποκόμισαν οι μέσοι Χέντερσον (44/0), Γιανγκ (39/7).

* Οι τελευταίοι 10 μικροί τελικοί συνοδεύτηκαν από Over 2.5, οι 8 εξ αυτών είχαν και G/G. Τελευταίος μικρός τελικός που δεν ήταν Over 2.5 ήταν το 1974 (Βραζιλία – Πολωνία 0-1).

*Η Αγγλία έχει χάσει ματς τρίτης θέσης το 1990 (2-1 από Ιταλία). Το Βέλγιο έχει χάσει ματς τρίτης θέσης το 1986 (4-2 στην παράταση από Γαλλία).

*Σε σύνολο 22 μεταξύ τους αγώνων, το Βέλγιο έχει μόλις δύο νίκες, την πρώτη την πήρε σε φιλικό το 1936! Η Αγγλία μετράει 15 νίκες, ενώ 5 ματς έληξαν ισόπαλα. Στο 70-26 υπέρ των Αγγλων το επιμέρους σκορ.

*Ο Ρομέλου Λουκάκου είχε συμμετοχή σε 20 γκολ στις τελευταίες 14 συμμετοχές του με το Βέλγιο (17 γκολ, 3 ασίστ).

*Τα τελευταία 17/22 γκολ του Βελγίου σε Παγκόσμιο Κύπελλο σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.

*To Βέλγιο δέχτηκε γκολ στα τελευταία 14 νοκ-άουτ παιχνίδια του Μουντιάλ, είναι το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του τουρνουά!

Πιθανές ενδεκάδες

ΒΕΛΓΙΟ (3-4-3): Κουρτουά – Βερτόνγκεν, Κομπανί, Αλντερβάιρελντ – Βίτσελ, Ντε Μπράουνε, Τσαντλί, Μενιέ – Γιανουζάι, Αζάρ – Λουκάκου (ή Μπατσουαγί)

ΑΓΓΛΙΑ (3-5-2): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ – Ρόουζ, Ντέλε Άλι, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Ντελφ – Ράσφορντ, Κέιν

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: OVER