logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Για την κορυφή του κόσμου!
 15/7/2018

Γαλλία και Κροατία διεκδικούν την κορυφή του ποδοσφαιρικού πλανήτη, στον τελικό του Μουντιάλ που κόβει την ανάσα (18:00-ΕΡΤ1)!


Οι «τρικολόρ» επικράτησαν της Αυστραλίας (2-1), του Περού (1-0), της Αργεντινής (4-3), της Ουρουγουάης (2-0) και του Βελγίου (1-0), μοναδική απώλεια η «λευκή» ισοπαλία με την Δανία στον τελευταίο και βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα του 3ου ομίλου, φτάνοντας στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 2006. Πάνε για την 2η κατάκτηση, έπειτα από εκείνη του 1998 όπου ήταν διοργανωτές (3-0 στον τελικό την Βραζιλία). Δίνουν το παρών σε δεύτερο σερί τελικό μεγάλης διοργάνωσης, έπειτα από εκείνον του 2016 στο EURO (ήττα 1-0 από Πορτογαλία στην παράταση).


Η Κροατία απέναντι στους Αγγλους, στον ημιτελικό, βρέθηκε για τρίτο διαδοχικό νοκ άουτ ματς πίσω στο σκορ, όμως αντέδρασε, οδήγησε το ματς στην παράταση όπου ο Μάντζουκιτς σκόραρε στο 109’ στέλνοντας τους Βαλκάνιους στον έβδομο ουρανό. Φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ, έχοντας προηγούμενο χαϊλάιτ την 3η θέση το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, όπου ηττήθηκε 2-1 στον ημιτελικό από τους μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου «τρικολόρ».


«Αν πάρουμε το Μουντιάλ, θα είναι παγκόσμιος σεισμός» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού Ντάλιτς. Πρόβλημα τραυματισμού αντιμετωπίζει ο πολύτιμος μεσοεπιθετικός Ιβάν Πέρισιτς. αν δεν τα καταφέρει θα αγωνιστεί ο Κράμαριτς.


* Οι τελευταίοι τρεις τελικοί Μουντιάλ κρίθηκαν στην παράταση. Οι 6/7 τελευταίοι τελικοί ήταν under&no goal.


* Η Γαλλία είναι αήττητη σε πέντε αγώνες με την Κροατία (τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες, 9-3 γκολ). Στα ημιτελικά του Μουντιάλ 1998, η Γαλλία επικράτησε 2-1 και κατόπιν στον τελικό νίκησε 3-0 την Βραζιλία.


* Η Γαλλία μετράει ρεκόρ 3-2 σε τελικούς μεγάλων τουρνουά, έρχεται από δύο σερί χαμένους (Μουντιάλ 2006, Euro 2016). H Κροατία παίζει τον πρώτο τελικό της ιστορίας της.


* Η Κροατία μετράει 6/6 2-3 Goal στο Μουντιάλ.


* Τα 13/16 τελευταία γκολ της Κροατίας στο Μουντιάλ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο ή στην παράταση.


Πιθανές ενδεκάδες

ΓΑΛΛΙΑ (4-2-3-1): Γιορίς – Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντες – Καντέ, Πογκμπά – Εμπαπέ, Γκριζμάν, Ματουϊντί – Ζιρού

ΚΡΟΑΤΙΑ (4-2-3-1): Σούμπασιτς – Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς – Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς – Ρέμπιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς – Μάντζουκιτς

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: 1