logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Η επέτειος του Παναθηναϊκού! +(vid)
 11/4/2020

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια ο Παναθηναϊκός του Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου κατέκτησε το... Έβερεστ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε δημιουργήσει μια φοβερή ομάδα με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον πάγκο, είχε φέρει τον κορυφαίο Αμερικανό σταρ του ΝΒΑ που πάτησε ποτέ στην Ευρώπη, τον Ντομινίκ Γουίλκινς και μαζί με τους Βράνκοβιτς, Γιαννάκη, Αλβέρτη, Οικονόμου, Σταυρακόπουλο κατάφεραν να φθάσουν στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης στο Παλέ Ντε Μπερσί στο Παρίσι.

Στον ημιτελικό της 9ης Απριλίου 1996 ο Παναθηναϊκός διέλυσε με σκορ 91 -81 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Ντομινίκ Γουίλκινς να κάνει... όργια με 35 πόντους.

Στον μεγάλο τελικό της 11ης Απριλίου αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος και προηγήθηκε 35-25 στο ημίχρονο και 63-52 στα τελευταία λεπτά αλλά η Μπαρτσελόνα με την ανοχή των διαιτητών έτρεξε σερί 14-4 και μείωσε στον πόντο (67-66).

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν ακατάλληλα για καρδιακούς. Ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή με τον πιο έμπειρο παίκτη του, τον Παναγιώτη Γιαννάκη αλλά ο τελευταίος δέχθηκε φάουλ που δεν δόθηκε ποτέ, έχασε την μπάλα που κατέληξε στον Μοντέρο. Ο Ισπανός γκαρντ ξεχύθηκε μόνος του προς το καλάθι του Παναθηναϊκού έτοιμος να χαρίσει το Κύπελλο στην Μπαρτσελόνα αλλά δεν είχε υπολογίσει στον Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Ο Κροάτης γίγαντας έκανε ένα σπριντ που έμεινε στην ιστορία και με ένα φοβερό άλμα έκοψε την μπάλα σε οριακό σημείο και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του. Η Μπαρτσελόνα έκανε ένσταση λέγοντας ότι η μπάλα είχε βρει το ταμπλό αλλά η ΦΙΜΠΑ έκρινε ότι το κόψιμο του Στόικο ήταν κανονικό και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του. Ο Ντομινίκ Γουίλκινς πήρε το βραβείο του MVP και ο Βράνκοβιτς το βραβείο της παντοτινής αγάπης των πράσινων οπαδών.

Οι πόντοι των δύο ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 17 (1), Γιαννάκης 9, Οικονόμου 10 (1), Γουίλκινς 16, Βράνκοβιτς, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Γκαλιλέα 10 (1), Φερνάντεθ 15 (3), Καρνισόβας 23 (2), Χιμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Μαρτίνεθ