logo as
   [155] Μ. Κ. ΝΤΟΝΣ - ΓΟΥΟΛΣΟΛ 1-0  [175] ΓΚΕΙΤΣΧΕΝΤ - ΡΟΤΣΝΤΕΙΛ 1-0  [166] ΜΠΛΑΙΘ ΣΠΑΡΤΑΝΣ - ΚΟΥΡΖΟΝ ΑΣΤΟΝ 1-0  [128] ΡΟΓΚΑΣΚΑ - ΑΣΚ ΜΠΡΑΒΟ 2-0  [162] ΦΟΡΕΣΤ ΓΚΡΙΝ - ΣΤΟΚΠΟΡΤ 0-2  [140] ΓΟΥΙΚΟΜ - ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ 1-2  [176] ΓΟΥΟΚΙΝΓΚ - ΙΣΤΛΙΧ 0-1  [131] ΚΑΡΝΤΙΦ - ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ 0-2  [145] ΠΙΤΕΡΜΠΟΡΟ - ΚΑΡΛΑΙΛ 0-1  
 
 
 
 
 
 
 

61 χρόνια με ΠΡΟΠΟ και ΣΤΟΙΧΗΜΑ
 2/4/2020

Ήταν πρώτη Μαρτίου όταν ξεκίνησε το ΠΡΟΠΟ στην Ελλάδα ενώ 41 χρόνια μετά ήρθε και το ΣΤΟΙΧΗΜΑ, στις 20 Ιανουαρίου 2000. Μια αναδρομή στα δυο αυτά παιχνίδια, με την πορεία τους, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Και εγένετο το ΠΡΟΠΟ
Ήταν 1η Μαρτίου το 1959 όταν στην… αγορά βγήκε το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ. Τότε υπήρχαν 12 αγώνες και δυο αναπληρωματικοί (αν δεν γινόταν κάποιο άλλο ματς υπήρχε αντικατάσταση). Στο κάθε δελτίο ο καθένας μπορούσε να συμπληρώσει τα σημεία που ήθελε. Χωρίς διπλές χωρίς τριπλές. Καθαρά στάνταρ όλα.

Το πρώτο δελτίο τότε περιλάμβανε τους αγώνες:
1) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-0 1
2) Απόλλων (Θες.)-Αρης 0-2 2
3) ΑΕΚ-Εθνικός 2-1 1
4) ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 0-4 2
5) Παναιγιάλειος-Δόξα Δρ. 2-2 Χ
6) Ερμής (Π.)-Δόξα (Π.) 1-1 Χ
7) Δάφνη-ΑΕΝ Ιωνίας 1-2 2
8) Ηλυσιακός-Ατρόμητος 0-2 2
9) ΑΟΚ-ΓΣ. Αμαρουσίου 2-1 1
10) Φίλιππος-Δόξα (Θ.) 0-1 2
11) Βερόνα-Νοβάρα 3-1 1
12) Ταράντο-Αταλάντα 1-1 Χ
13) ΑΟ Λαυρίου-Άμυνα Αμπ. 3-2 1
14) Θρίαμβος-Παύλος Μελάς 2-4 2

Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ είχε συμπληρώσει 213.670 στήλες και βρέθηκε ένας τυχερός νικητής με 12 επιτυχίες με το ποσό να ανέρχεται στις 228.360 δραχμές, ποσό υπερβολικό μεγάλο για την εποχή. Μάλιστα είχε βγει και μια διαφήμιση όπου ο νικητής στο πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ με δώδεκα επιτυχίες θα έπαιρνε και το βάρος του, σε ρύζι.
Ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια του Οργανισμού προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου και μάλιστα ήταν ένας τρόπος για τζογάρισμα, αφήνοντας στην άκρη, τα χαρτιά και τα ζάρια που ήταν τα βασικά παιχνίδια για τους λάτρεις του τζόγου.

Εννοείται ότι το ΠΡΟΠΟ δεν θα μπορούσε να μείνει στάσιμο και εξελίχθηκε. Οι αγώνες από 12 (και 2 αναπληρωματικούς) έγιναν 13 και όταν αναφερόταν ο κόσμος για να πιάσει την… καλή, έλεγε: «Ας μου κάτσει και εμένα το 13αρι».

Το πρώτο μεγάλο μπαμ έγινε στις 10 Ιανουαρίου το 1983 με το δελτίο της εποχής εκείνης να μοιράζει σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ και να ονομάζεται το «13 της γριάς». Είχαν παιχτεί μόλις 16 στήλες και το δελτίο κόστιζε 96 δραχμές. Ήταν μια συνταξιούχος καθαρίστρια του Ιπποκράτειου νοσοκομείου που έπαιζε κάθε εβδομάδα ένα δελτίο κρυφά από την οικογένεια της.

Τα αποτελέσματα του δελτίου ήταν όλα βόμβες. Ο κόσμος έλεγε: «Τι να πιάσεις σε αυτό το δελτίο; Και μια έκπληξη να βρεις δεν μπορείς να τις πετύχεις όλες». Και για του λόγου του αληθές, εκείνο το απόγευμα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ γνωρίζουν ισάριθμες ήττες από αντιπάλους που δεν αναμενόταν.

Η διαλογή αρχίζει να γίνεται (στο χέρι και ένα ένα δελτίο) και βρίσκεται το τυχερό δελτίο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα βρισκόταν τέτοιο δελτίο με τόσες εκπλήξεις. Η 66χρονη από το Ζωγράφου δεν μπορούσε να καταλάβει το πόσο μεγάλο ήταν το ποσό για τα τότε δεδομένα και σίγουρα θα τα χρησιμοποιούσε για να βοηθήσει τα παιδιά της.

Το ρεκόρ κερδών πάντως άντεξε περίπου 3,5 χρόνια, καθώς τον Ιούλιο του 1986 βρέθηκε άλλο ένα δελτίο που κέρδισε πάνω από 55 εκατομμύρια δραχμές.

Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή με το δελτίο να φτάνει στους 14 αγώνες όπως και σήμερα, κάτι που έγινε το 2009. Οι προσπάθειες ήταν μήπως και συνέλθει αφού από την στιγμή που μπήκε το 2000 στην ζωή μας και το ΣΤΟΙΧΗΜΑ, το ΠΡΟΠΟ έκανε μεγάλη κοιλιά.

Φυσικά έχουν παραμείνει οι λάτρεις του ΠΡΟΠΟ αλλά πλέον είναι ελάχιστοι ενώ σίγουρα και το γεγονός ότι την εβδομάδα υπάρχουν τρία δελτία, επιβαρύνουν περισσότερο τις τσέπες των παικτών.

2000 και… Στοίχημα
Και στις 20 Ιανουαρίου 2000 μπαίνει στην ζωή μας και επίσημα το Στοίχημα. Αυτό που σε άλλες χώρες υπήρχε αρκετά χρόνια πριν πλέον είναι και στην Ελλάδα. Τα πρώτα βήματα ήταν δειλά, με το κουπόνι να περιλαμβάνει λίγους αγώνες και οι όλοι να παίζονται παρολί τουλάχιστον τριών αγώνων.
Η εξέλιξη βέβαια ήταν σιγά-σιγά να βελτιώνεται αυτό το κομμάτι, να μειώνονται οι επιλογές ανά δελτίο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο πλέον να παίζονται όλα μονά. Σίγουρα εξέλιξη υπήρχε και στην απόδοση αφού η αρχική γκανιότα να πρώτα χρόνια ήταν μεγάλη και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν συμφέρουσα προς τον παίκτη αλλά το άγνωστο δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για τέτοιες αναλύσεις.

Το Στοίχημα άλλαξε χέρια διοργάνωσης από την ελληνική εταιρία στοιχημάτων στον ΟΠΑΠ περίπου μετά από 7 χρόνια. Ομοιότητες ΠΡΟΠΟ με ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Σίγουρα το βασικότερο είναι ότι χρειάζεται προγνωστικά. Όσο και αν στο ΠΡΟΠΟ είναι πιο εύκολα να καλύψεις παιχνίδια με διπλές-τριπλές (κυρίως σε συστήματα) το ίδιο γίνεται και στο στοίχημα αλλά δεν συμφέρει, αφού ανεβαίνουν πολύ οι στήλες. Το ελάχιστο κόστος στήλης είναι τα 0,25 λεπτά.

Διαφορές ΠΡΟΠΟ με ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το βασικό και κυριότερο είναι ότι το κέρδος στο ΠΡΟΠΟ είναι αμοιβαίο (δηλαδή μοιράζεται στους νικητές) ενώ στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι προκαθορισμένο (ότι αποδόσεις έχεις παίξει αυτές πληρώνεσαι).

Στο ΠΡΟΠΟ δεν υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Έχεις μπροστά σου 14 παιχνίδια και πρέπει να πορευτείς με αυτά ενώ στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής, παίζοντας τα ματς που σου κάνουν (από 1 ως όσο θέλεις).

Συστήματα γίνονται και στα δυο αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Στο ΠΡΟΠΟ το μεταβλητό ίσως δίνει μεγαλύτερη κάλυψη και ποσοστό αφού ακόμα και αν δεν πιάσει κάποιος το 14αρι, μπορεί να κυνηγήσει πληρωμές σε 13 και 12. Στο σύστημα δεν ισχύει αυτό, καθώς κυνηγάς το απόλυτο. Αν πάει κάποιος σε ζητούμενα, οι στήλες ανεβαίνουν κατακόρυφα, πόσο μάλλον αν είναι πλήρης.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έχει συνδυάσει τόσο το ΠΡΟΠΟ όσο και το ΣΤΟΙΧΗΜΑ με το ποδόσφαιρο αλλά μιλάμε ουσιαστικά για δυο διαφορετικά πράγματα. Το στοίχημα έχει ανθίσει πολύ στις μέρες μας σε αντίθεση με το ΠΡΟΠΟ που είναι σε πτώση. Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι πλέον το στοίχημα γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσω του διαδικτύου.