logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Τα «άγρια μωρά» της Ισπανίας στον τελικό
 10/7/2024

Η Ισπανία με το έργο τέχνης του Λαμίν Γιαμάλ και τη φαντασία του Ντάνι Ολμο επικράτησε 2-1 της Γαλλίας και θα διεκδικήσει την Κυριακή στο Βερολίνο το 4ο Ευρωπαϊκό της πρωτάθλημα. Στο σταθμό του Μονάχου σταμάτησε την άνευρη και απογοητευτική – για μια ακόμα φορά - Γαλλία στέλνοντάς την σπίτι και η ίδια συνεχίζει να παίζει – μακράν – την καλύτερη μπάλα στη διοργάνωση και περιμένει να μάθει απόψε τον αντίπαλό της από τον ημιτελικό Ολλανδίας-Αγγλίας.

Οι Γάλλοι που γλύτωσαν βέβαιο γκολ στο 5’ (ο Ρουίθ ανενόχλητος αστόχησε από κοντά) βρέθηκαν μπροστά στο σκορ (1-0 στο 9’ με κεφαλιά του Κολό Μουανί μετά από εξαιρετική σέντρα του Εμπαπέ που χθες έπαιξε χωρίς προστατευτική μάσκα. Όμως οι Ισπανοί χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να συνέλθουν και να φέρουν τα πάνω κάτω μέσα σε ένα τετράλεπτο. Ο 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ που έτσι και αλλιώς έγραψε ιστορία πέτυχε ένα γκολ που ήταν έργο τέχνης, σαν πίνακας του Πικάσο!

Ήταν στο 21ο λεπτό, όταν ο νεαρός «άδειασε» εκτός περιοχής τον Ραμπιό και εκτέλεσε πλασαριστά με το αριστερό πόδι, ένα εκπληκτικό άπιαστο σούτ από 25 μέτρα στέλνοντας τη μπάλα συστημένη ψηλά στο δεξί δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Μενιάν που ήταν αδύνατον να το αποσοβήσει.

Ο Γιαμάλ ισοφάρισε σε 1-1 τη Γαλλία και ταυτόχρονα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει σκοράρει ποτέ σε Euro, μόλις σε ηλικία 16 χρόνων και 323 ημερών.

Μάλιστα το παιδί-θαύμα του ισπανικού ποδοσφαίρου έγινε επίσης ο νεαρότερος παίκτης που ξεκίνησε ποτέ βασικός σε ημιτελικό Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλου σε ηλικία 16 χρόνων και 323 ημερών παίρνοντας το ρεκόρ από το μεγάλο Πελέ. Ο Βραζιλιάνος θρύλος αγωνίστηκε βασικός όντας 17 ετών και 244 ημερών στον ημιτελικό του Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 με αντίπαλο και τότε τη Γαλλία και επίσης είχε σκοράρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάμερα μετά το γκολ του Γιαμάλ ζούμαρε στον πάγκο της Ισπανίας και οι συμπαίκτες του όπως ο Πέδρι κρατούσαν το κεφάλι τους μην πιστεύοντας τι αριστούργημα γκολ έβαλε ο νεαρός.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, η Ισπανία πέτυχε την ολική ανατροπή με τον τρομερό Ντάνι Ολμο, ο οποίος μετά από σέντρα της μπάλας, κατέβασε εξαιρετικά τη μπάλα, «χάζεψε» τον Τσουμενί με τρομερή προσποίηση και σούταρε προς την εστία δυνατά με τη μπάλα να πηγαίνει προς το βάθος των διχτύων απλά ο Κουντέ βάζοντας το πόδι του για να διώξει απλά την έστειλε μια ώρα αρχύτερα στο βάθος της εστίας εξ ου και το γκολ χρεώθηκε κανονικά στον Ισπανό παίκτη.

Οι Γάλλοι βρέθηκαν για πρώτη φορά στο Euro πίσω στο σκορ και έπρεπε να δημιουργήσουν και όχι να περιμένουν. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έριξε μετά το 60’ στον αγώνα τους Μπαρκολά, Καμαβινγκά και Γκριεζμάν με τον Εμπαπέ να μετακινείται στην κορυφή και τη Γαλλία να τα παίζει όλα για όλα αλλά ουσιαστικά να χάνει μόλις μια ευκαιρία με τον Εμπαπέ (85΄).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Νάβας (58' Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Ρουίθ, Γιαμάλ, Όλμο (76' Μερίνο), Ουίλιαμς, Μοράτα (76' Ογιαρθάμπαλ)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ (62' Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (79' Ζιρού), Κολό Μουανί (62' Μπαρκολά), Εμπαπέ.