logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Απίστευτο: Στο Μαρόκο το Κόπα Άφρικα
 18/3/2026

Μια απόφαση, πρωτοφανής στο διεθνές ποδόσφαιρο, άλλαξε εκ των υστέρων τον χάρτη του αφρικανικού ποδοσφαιρικού θρόνου.

Δύο μήνες μετά τον επεισοδιακό τελικό, το τρόπαιο δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια της ομάδας που πανηγύρισε στο γήπεδο. Η Σενεγάλη είδε τον τίτλο να της αφαιρείται και το Μαρόκο να ανεβαίνει στην κορυφή της ηπείρου, σε μια υπόθεση που ήδη συζητιέται έντονα σε όλη την ποδοσφαιρική Αφρική.

Το Μαρόκο, που είχε φύγει ηττημένο από τον τελικό στη δική του χώρα, βρέθηκε τελικά να στέφεται πρωταθλητής. Η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αφρικής (CAF) προχώρησε σε μια ιστορική –και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη– απόφαση, αφαιρώντας τον τίτλο από τη Σενεγάλη και απονέμοντάς τον στους Μαροκινούς. Έτσι, το αποτέλεσμα που καταγράφεται πλέον στη χρυσή βίβλο της διοργάνωσης είναι Μαρόκο – Σενεγάλη 3-0 στα χαρτιά.

Η CAF ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η Σενεγάλη τιμωρείται για τα γεγονότα του τελικού της 18ης Ιανουαρίου, παρότι είχε επικρατήσει στον αγωνιστικό χώρο με 1-0. Η ανατροπή του αποτελέσματος ήρθε ύστερα από προσφυγή της Βασιλικής Μαροκινής Ομοσπονδίας, η οποία κατήγγειλε την αποχώρηση των Σενεγαλέζων από τον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης.

Το παιχνίδι είχε πάρει δραματική τροπή στα τελευταία λεπτά. Ένα πέναλτι υπέρ του Μαρόκου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους παίκτες της Σενεγάλης, λίγο μετά την ακύρωση ενός γκολ που θα μπορούσε να τους είχε χαρίσει τη νίκη. Η ένταση κορυφώθηκε όταν οι Σενεγαλέζοι εγκατέλειψαν προσωρινά τον αγωνιστικό χώρο, με τη διακοπή να διαρκεί περίπου 16 λεπτά. Εκείνη τη στιγμή, ο μόνος παίκτης που παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο στο Ραμπάτ ήταν ο αρχηγός της ομάδας, Σαντιό Μανέ.

Οι παίκτες της Σενεγάλης επέστρεψαν τελικά στο γήπεδο και το ματς συνεχίστηκε, με την ομάδα τους να φτάνει στη νίκη με 1-0 στην παράταση. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έκλεισε εκεί.

Πενήντα επτά ημέρες μετά τον τελικό, η επιτροπή εφέσεων της CAF εξέδωσε την οριστική της απόφαση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η προσφυγή του Μαρόκου έγινε δεκτή, ενώ «όλα τα υπόλοιπα αιτήματα ή ενστάσεις απορρίπτονται». Έτσι, η αρχική νίκη της Σενεγάλης ακυρώθηκε και ο τίτλος απονεμήθηκε τελικά στο Μαρόκο, σε μια εξέλιξη που ήδη χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις πιο παράδοξες στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου.