logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Πάρτι τίτλου και… 1-0
 28/5/2026

Ο Ολυμπιακός μπήκε με το… δεξί στα ημιτελικά της Stoiximan GBL, επικρατώντας της ΑΕΚ με 94-77 στο ΣΕΦ και κάνοντας το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους τελικούς, σε μια βραδιά που είχε έντονο άρωμα από την πρόσφατη ευρωπαϊκή του δόξα.

Η ατμόσφαιρα στο φαληρικό γήπεδο ήταν πανηγυρική για τους Ερυθρόλευκους, αφού πριν από το τζάμπολ υψώθηκε το τέταρτο ευρωπαϊκό λάβαρο και η κούπα της EuroLeague παρουσιάστηκε μπροστά στον κόσμο της ομάδας.

Η ομάδα του Πειραιά είχε σταθερά το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, με τη διαφορά να ανοίγει οριστικά στην τελευταία περίοδο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άνοιξε το rotation, πήρε λύσεις από πολλούς παίκτες και είδε τον Ολυμπιακό να φτάνει χωρίς ιδιαίτερο άγχος στη νίκη. Από πλευράς ΑΕΚ, ξεχώρισε η προσπάθεια του ΡάιΚουαν Γκρέι, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Η ΑΕΚ μπήκε πιο επιθετικά στο παρκέ, χτυπώντας κοντά στο καλάθι, με τον Γάιο Σκορδίλη να σημειώνει έξι διαδοχικούς πόντους και να αναγκάζει τον Γιώργο Μπαρτζώκα να πάρει τάιμ άουτ πριν καν συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα. Ο Ολυμπιακός βρήκε γρήγορα επιθετικό ρυθμό μέσα από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που ξεκίνησε «ζεστός», με το παιχνίδι να αποκτά καλό τέμπο. Η πρώτη περίοδος έκλεισε με εντυπωσιακό buzzer beater του Σάσα Βεζένκοβ από το κέντρο για το 27-19.

Στη δεύτερη περίοδο ο Άλεκ Πίτερς πήρε τη σκυτάλη στην επίθεση για τον Ολυμπιακό, ευστοχώντας σε συνεχόμενα σουτ και ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμη και στο +15 (42-27). Η ΑΕΚ αντέδρασε και κατάφερε να μειώσει πριν το ημίχρονο, κυρίως χάρη στον σταθερό ΡάιΚουαν Γκρέι και τον δραστήριο Τζέιμς Νάναλι, με τον Μπάρτλεϊ να προσπαθεί να βρει ρυθμό. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε στο 46-38.

Στην τρίτη περίοδο οι Πειραιώτες ξέφυγαν ξανά με διψήφια διαφορά. Η ΑΕΚ πλησίασε αρχικά στους πέντε με τρίποντο του Γκρέι (46-41), ωστόσο στη συνέχεια ανέλαβε δράση και ο Βεζένκοβ, διατηρώντας σταθερά το προβάδισμα των γηπεδούχων. Ένα λάθος του Λεκαβίτσιους μετατράπηκε σε κλέψιμο και κάρφωμα στον αιφνιδιασμό από τον Τζόουνς για το 71-57 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός «καθάρισε» οριστικά την υπόθεση νίκη. Ένα τρίποντο του Πίτερς ανέβασε τη διαφορά στους 20 πόντους, με τον Ντράγκαν Σάκοτα να καλεί τάιμ άουτ, αλλά το παιχνίδι είχε ήδη πάρει τον δρόμο του. Τα τελευταία λεπτά απέκτησαν τυπικό χαρακτήρα και οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν άνετα στο 1-0 της σειράς.

Ανησυχία για Ντόρσεϊ
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αποχώρησε με ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο στα 1’13” πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου του πρώτου ημιτελικού της Stoiximan GBL ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Ο ομογενής γκαρντ έμεινε αρχικά στον πάγκο εμφανώς ενοχλημένος, δείχνοντας να πονά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια.