Η Γαλλία συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της προς την υπεράσπιση του παγκόσμιου τίτλου, έχοντας ξανά ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο αρχηγός των «Τρικολόρ» επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον ηγετικό του ρόλο, σκοράροντας ένα υπέροχο γκολ και δημιουργώντας ακόμη ένα, στη νίκη με 2-0 απέναντι στο Μαρόκο που χάρισε στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ.
Ο αρχηγός της Γαλλίας πήρε από το χέρι ξανά την ομάδα του και με γκολ-κομψοτέχνημα και ασίστ στο τέρμα του Ουσμάν Ντεμπελέ, επέτρεψε στο σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάν να επικρατήσει 2-0 του Μαρόκου και να πετάξει στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Έτσι, η Γαλλία έγινε η τρίτη χώρα που φτάνει στους «4» σε τρίτο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο, ισοφαρίζοντας το επίτευγμα της Γερμανίας (δύο φορές) και της Βραζιλίας.
Πλέον, οι «τρικολόρ» περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους από τον νικητή της αναμέτρησης Ισπανία – Βέλγιο (10/07, 22:00).
Η εικόνα του αγώνα διαμορφώθηκε από τα πρώτα λεπτά. Το Μαρόκο οπισθοχώρησε, δίνοντας προτεραιότητα στην αμυντική του λειτουργία, ενώ η Γαλλία κράτησε την κατοχή, κυκλοφόρησε υπομονετικά την μπάλα και προσπάθησε να ανοίξει διαδρόμους με συνεχείς αλλαγές παιχνιδιού.
Η πρώτη τελική καταγράφηκε μόλις στο 4'. Ο Εμπαπέ βρήκε χώρο έξω από την περιοχή, δοκίμασε το δεξί του πόδι, όμως ο Μπόνο έπεσε σωστά στη γωνία του και απομάκρυνε σε κόρνερ.
Από την εκτέλεση εκείνου του κόρνερ προέκυψε νέα μεγάλη ευκαιρία. Ο Ντεμπελέ συνεργάστηκε με τον Εμπαπέ, σέντραρε από αριστερά και ο Ουπαμεκανό πήρε την κεφαλιά, όμως ο Μπόνο βρέθηκε ξανά στη σωστή θέση για να αποσοβήσει τον κίνδυνο.
Στο 18' ο Ντεμπελέ δοκίμασε και εκείνος την τύχη του με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Ντουέ, χωρίς όμως να απειλήσει ουσιαστικά, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Ραμπιό αστόχησε με νέα κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ.
Η μεγαλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους ήρθε στο 26'. Η Γαλλία βγήκε ταχύτατα στην αντεπίθεση και ο Μαζράουι ανέτρεψε τον Εμπαπέ μέσα στην περιοχή, με τον διαιτητή να δείχνει την άσπρη βούλα.
Η εκτέλεση καθυστέρησε σχεδόν τρία λεπτά και ο Γάλλος σούπερ σταρ δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπόνο, ο οποίος διάβασε σωστά την προσπάθειά του και μπλόκαρε την αδύναμη εκτέλεση.
Μετά το hydration break η πίεση των Γάλλων συνεχίστηκε. Στο 33' ο Ντεμπελέ σούταρε λίγο έξω από την περιοχή, χωρίς να βρει στόχο, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ντουέ εκμεταλλεύτηκε λάθος των Μαροκινών, μπήκε στην περιοχή, όμως ο Μπόνο κράτησε ξανά όρθια την ομάδα του.
Η τελευταία μεγάλη στιγμή του πρώτου μέρους ήρθε στις καθυστερήσεις, όταν ο Ντιν επιχείρησε δυνατό μακρινό σουτ, ο Μπόνο απέκρουσε δύσκολα και η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι.ω
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το Μαρόκο να προσπαθεί να ανεβάσει τις γραμμές του, όμως η πρώτη καλή στιγμή ανήκε ξανά στη Γαλλία, με τον νεαρό εξτρέμ της Παρί Σεν Ζερμέν να δοκιμάζει το πόδι του και τον Μπόνο να μπλοκάρει.
Στο 60ό λεπτό, όμως, ήρθε η στιγμή του μεγάλου πρωταγωνιστή. Ο Εμπαπέ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Ντιόπ, βρήκε ελάχιστο χώρο και με εξαιρετικό δεξί πλασέ έστειλε την μπάλα στη γωνία του Μπόνο για το 1-0.
Έξι λεπτά αργότερα οι «τρικολόρ» «κλείδωσαν» την πρόκριση. Έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, ο Εμπαπέ μοίρασε ιδανικά στον Ντεμπελέ, ο οποίος προχώρησε μέχρι την περιοχή και με ψύχραιμο δεξί σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.
ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ (87' Γκουστό), Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Ντιν, Κονέ (65' Ζαΐρ-Εμερί), Ραμπιό, Ολίσε, Ντεμπελέ, Ντουέ (77' Μπαρκολά), Εμπαπέ (77' Ματέτα)
ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Ντιόπ, Μαζράουι, Σαλάχ-Εντίν (74' Ουαχντί), Μπουαντί (62' Άμραμπατ), Ελ Αϊναουί, Ουναχί, Ελ Κανούς (62' Ραχίμι), Ταλμπί (85' Εσμπάι), Ντίαθ (74' Γιασίν).