logo as
  
 
 
 
 
 
 
 

Θρόνος για έναν!
 1/6/2019

ΤΟΤΕΝΑΜ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Στο ουδέτερο «Μετροπολιτάνο» της Μαδρίτης ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Τότεναμ κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια των Μάντσεστερ Σίτι και Αγιαξ. Με την πρώτη χρειάστηκε τον VAR στο 95' της ρεβάνς (ακυρώθηκε γκολ του αντιπάλου για το 5-3), με την ολλανδική ομάδα σημείωσε τρία τέρματα και το εις βάρος της 2-0 έγινε 3-2 στο 96'! Απίθανη πορεία για την ομάδα του Μαουρίσιο Ποσετίνο, η οποία δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι, αλλά διαθέτει εξαιρετική ομοιογένεια. Στην Πρέμιερ Αγγλίας τερμάτισε στην 4η θέση και εξασφάλισε εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν, με τον Αργεντινό τεχνικό να βρίσκεται σε επαφές με τη Γιούβε. Διαθέσιμοι, αλλά ενδεχομένως όχι στο 100%, οι Κέιν (ε. 8/5, 31/12), Γουίνκς (μ. 9/0, 26/1), Βερτόνγκεν (α. 9/1, 22/1), Σάντσες (α. 8/0, 23/1).

Η Λίβερπουλ ήταν ... θαμμένη μετά το βαρύ 3-0 με θύτη την Μπαρτσελόνα, αλλά οι Καταλανοί... έλιωσαν στο «Ανφιλντ», όπου οι «κόκκινοι» έκαναν τη μεγάλη ανατροπή με 4-0, έχοντας απουσίες! Για 2η σερί σεζόν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ (έχασε τους δύο προηγούμενους ο Γερμανός), ψάχνει το 6ο τρόπαιο. Πέρυσι δεν τα κατάφερε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, φέτος είναι φαβορί. Στην Πρέμιερ, ουδέποτε ξανά μάζεψε 97 βαθμούς, αλλά αυτοί δεν ήταν αρκετοί για τον τίτλο (κατέληξε στη Μάντσεστερ Σίτι). Η ομάδα από το Μέρσισαϊντ σκόραρε τουλάχιστον δύο τέρματα στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε ματς στον θεσμό, έχει βρει τα πατήματά της. Απόλυτα έτοιμος ο Ρόμπερτσον (α. 11/0, 36/0), προλαβαίνει ο Φιρμίνο (ε. 11/4, 34/12), όχι, όμως, και ο Κεϊτά (μ. 6/1, 25/2).


*Ο τελικός Λιγκ ανάμεσα σε Τότεναμ και Λίβερπουλ αποτελεί την 7η «μάχη» στο τελευταίο ματς της κορυφαίας διοργάνωσης ανάμεσα σε ομάδες από την ίδια χώρα.


*Μπορεί η ευρωπαϊκή διαδρομή της Τότεναμ να είναι περιορισμένη τα τελευταία χρόνια, αλλά αν πάρει την κούπα θα γίνει η 6η ομάδα στην ευρωπαϊκή ιστορία που θα έχει κάθε τρόπαιο στη συλλογή της (Γιουβέντους, Αγιαξ, Μπάγερν, Τσέλσι, Μάν. Γιουνάιτεντ).


* Η Λίβερπουλ παίζει σε ευρωπαϊκό τελικό για 21η φορά. Εχει 11 τρόπαια. Για 3η φορά φτάνει σε 2 συναπτές σεζόν στο τελευταίο ματς και θέλει να αποφύγει το... ιστορικό των απανωτών ηττών των Γιούβε (1997, 98) και Βαλένθια (2000, 01). Συνολικά, τα μεταξύ τους ματς είναι 170 και η Λίβερπουλ έχει το «πάνω χέρι» (79 νίκες, έναντι 48 επιτυχιών των «σπιρουνιών», ενώ 43 ματς έληξαν ισόπαλα).


* Η Τότεναμ έχει κάκιστο απολογισμό επί ισπανικού εδάφους (0-3-3), ενώ είναι σαφώς καλύτερο το 4-1-3 που αφορά σε ευρωπαϊκά ματς με αντιπάλους από την Αγγλία. Η Λίβερπουλ έχει 7-5-6 στην Ισπανία, ισορροπημένος ο απολογισμός της, όπως και αυτός στους «εμφυλίους» (7-8-5).


* Η Τότεναμ είναι η 40ή ομάδα που φτάνει στον τελικό (39η η Τσέλσι το 2008) και φιλοδοξεί να γίνει η 23η τροπαιούχος (22η πάλι η Τσέλσι, το 2012). Το εντυπωσιακό στοιχείο των δύο φιναλίστ ήταν ότι αμφότερες δεν κατάφεραν να τερματίσουν στην 1η θέση του ομίλου τους.


*Από το 1993, οπότε και το Τσάμπιονς Λιγκ πήρε τη νεότερη μορφή του, διεξήχθησαν 26 τελικοί. Οι 19 κρίθηκαν στα 90', οι επτά πήγαν στα πέναλτι και μόνο ένας κρίθηκε στην παράταση, αυτός του 2014, οπότε και η Ρεάλ Μαδρίτης ισοφάρισε σε 1-1 την Ατλέτικο στην εκπνοή και σημείωσε ακόμη τρία τέρματα στο έξτρα ημίωρο (στη Λισσαβώνα το ματς).


Πιθανές συνθέσεις:

Τότεναμ: Λιορίς – Τρίπιερ, Αλντερβέιρελντ, Βερτόνγκεν, Ρόουζ – Σισοκό, Γουανιάμα, Ερικσεν – Ντέλε Αλι – Κέιν, Σον.

Λίβερπουλ: Αλισον – Αλεξάντερ Αρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Χέντερσον, Φαμπίνιο, Βεϊνάλντουμ – Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ.


ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δίκαιο φαβορί η Λίβερπουλ, όσο μπορούμε να το πούμε αυτό στη φετινή, θεότρελη, διοργάνωση.